Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зам.-председател на Комисията по земеделие: НС няма да продължи забраната за внос на украинско зърно

14 септември 2023, 08:13 часа • 3282 прочитания

България след вчерашното решение на Министерски съвети и днес Народното събрание няма да се включи в продължаването на забраната за внос на украинско зърно. Решението на Народното събрание е малко излишно, защото регламентът за вноса на украинско зърно изтича на 15 септември, каза заместник-председателят на Комисията по земеделие и депутат от ПП-ДБ Росен Костурков пред bTV. 

Още: Земеделският министър чака парламентът да реши въпроса с украинското зърно

Росен Костурков е сигурен, че продукцията на зърнопроизводителите ще бъде продадена. Преди жътва, ако бе разрешен вносът на зърно от Украйна нямало как да се прибере българската и румънската реколта, по думите на депутата. 

Той изтъкна, че личното мнение на министъра на земеделието Кирил Вътев е забраната за внос на украинското зърно да продължи, но когато се гледа реалната картинка от гледна точка на цените на храните в България и животновъдите, те ще започнат да използват фуражи. Преработвателите в момента са натоварени на по-малко от 50% и е много по-добре да изнасяме стоки, отколкото да продаваме на по-ниски цени, коментира Росен Костурков.

Той посочи, че държавата е загубила 200 млн. лв. само от забраната за внос на зърно. Проблемът с вноса за животновъдите е вносът на сухо мляко и нерафинирано олио. Ако има затруднения в секторите, те ще бъдат подпомогнати на държавно ниво, увери Росен Костурков. 

Още: Земеделският министър предупреди, че решението за вноса на пшеница от Украйна ще повиши напрежението в сектора

СПОРАЗУМЕНИЕ ЗАБРАНАТА ДА БЪДЕ ПРОДЪЛЖЕНА

Министърът на земеделието на Унгария се е споразумял със своите колеги от Румъния, Словакия и България забраната за внос да бъде продължена и след 15 септември.

Министърът заяви още, че ако няма одобрение от Европейската комисия, то тези страни ще наложат едностранни ограничителни мерки пред украинския внос.

През май еврокомисията одобри забраната за 4 вида зърнени храни за тези страни плюс Полша до 15 септември. В съобщението на агенцията обаче Полша не се споменава. Вчера еврокомисарят по земеделие полякът Януш Войче-ховски коментира, че забраната трябва да бъде удължена.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес