Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Захариева: Работим за по-голяма свързаност на страните от Дунавския регион

18 октомври 2018, 17:30 часа • 1224 прочитания

„Тази година бе най-важната за България, откакто е член на ЕС, защото съвпаднаха първото Българско председателство на Съвета на ЕС и първото Българско председателство на Дунавската стратегия. В основата на усилията и целите ни за двете председателства стояха думите стабилност, просперитет и сигурност, бъдеще и шанс, сближаване.“ Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на пресконференция преди откриването на Седмия годишен форум на Стратегията на ЕС за Дунавския регион.

Като председател на Съвета на ЕС, с приоритета за европейска перспектива на страните от Западните Балкани България работи за постигането на по-голяма свързаност между държавите в региона, свързаност между хората и улесняване на бизнеса, повече сигурност, повече фокус от страна на ЕС към нашите съседи, отбеляза още външният министър. 

България за първи път пое председателството на Дунавската стратегия през октомври 2017 г. След двудневния форум, който се провежда в София, страната ни ще предаде щафетата на Румъния, която ще поеме председателството на формата за следващата една година.

„Всички ние трябва да се обединим и да работим за това да има по-прозрачно финансиране за следващия програмен период, така че да постигнем стратегическите си цели“, заяви още Екатерина Захариева на пресконференцията. Тя допълни, че за региона в следващия бюджетен период са заделени 262 млн. евро.

Вицепремиерът Екатерина Захариева откри събитието с приветствие от името на българското правителство. „Основната цел на Дунавската стратегия, когато беше създадена и одобрена преди 8 години, беше да подпомага бизнеса, да свърза хората, да направи по-видим Дунавския регион, да обедини едни от най-развитите региони в ЕС с едни от по-малко развитите. Освен деветте страни членки на ЕС бяха включени и 5 страни, които все още не са, но се стремят към членство в европейското семейство", заяви тя в обръщение си към гостите на форума.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес