Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Захариева обяснява уж на шега какво е Шенген - самолетът ти не каца най-далеч на летището

28 август 2017, 09:30 часа • 6493 прочитания

Поискахме много неща, много разговори се водиха. Най-важното е, че получихме конкретна подкрепа от Франция за влизане в ERMII – т.нар. чакалня за влизане в еврозоната, както и за влизане в Шенген. Това заяви външният ни министър Екатерина Захариева.

От доста време Европа е на различни скорости, а ние искаме да сме на първа скорост. Еврозоната означава по-ниски лихви за бизнеса, повече инвестиции и по-голяма интеграция с общия европейски пазар, каза Захариева. Според нея, при визитата си Еманюел Макрон категорично е казал, че не трябва да има разделение между Източна и Западна Европа. Европа е най-големият проект за мир и просперитет, напомни тя пред Нова телевизия. И обясни какво било Шенген - като не си в Шенгенското пространство, самолетът ти на определени летища не каца на най-удобното място. Веднага след това външният ни министър уточни, че шегува.

След година-две започват промените по т.нар. Директива за командироването, която е от 1996 година – затова има искане от Франция да има ясно разделение по отношение на работещи в сектора на транспорта, обясни Захариева по въпроса с т.нар. социален дъмпинг.

Според Захариева специално за превозвачите ще се разработва друго законодателство. Извън транспортния сектор, в ЕС работят около 14 000 души по условията на Директивата за командироване. Идеята на тази директива касае условията само за хора, които са командировани, подчерта външният ни министър.

Захариева коментира и кадър от репортаж на БНТ за празненствата от Шипченската епопея, на който се вижда развято знаме на Донецката народна република. Неприятна история, каза тя, но за нея това не е скандал, защото не го е направил държавен или общински орган, а граждани. Захариева подчерта изрично, че Донецката народна република не е призната от никого.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес