Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Захариева: Над 80% от населението на Македония подкрепя договора с България

27 юли 2017, 13:43 часа • 5010 прочитания

Голям е шансът за гражданите на Република Македония и отваря път към европейското им развитие. Избор на политическите им елити е дали ще продължат да бъдат изолирани, както толкова години, почти в точка на замръзване бяха отношенията, или ще дадат шанс на гражданите си. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след като парламентът единодушно прие декларацията си към Договора за добросъседство с Македония, предаде "Фокус".

Надявам се македонският парламент да е гледал какво се случи днес в нашия, защото истината е, че шансът, който отваря този договор е голям“, заяви тя. „Преди всичко трябва да помагаме на гражданите на България и Македония да се свързват, а те искат да са заедно“, коментира външният министър.

Над 500 хил. туристи посещават България от Македония, българите също ходят там. Това е наистина исторически момент“, посочи Екатерина Захариева. „За съжаление, след посещението на премиера Зоран Заев тук, не можем да преброим колко бяха негативните публикации в част от медиите в Македония. От друга страна, излезе и едно представително проучване, че над 80% от населението на Македония подкрепят подписването на този договор и стоплянето на отношенията“, обясни външният министър. „Силно се надявам да няма провокации, правеха се опити да се организират протести пред тяхното министерство, които бяха малобройни. Това показва, че ако се опитват протести, те ще са политически инспирирани, в никакъв случай няма да са спонтанни“, каза още Екатерина Захариева.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес