Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Захариева: Интересът на България е защитен по казуса с името на Македония

22 юни 2018, 18:37 часа • 3221 прочитания

Националният интерес на България е напълно защитен по казуса с името на Македония. Това каза външният министър Екатерина Захариева ефира на bTV.

По думите ѝ Договорът за добросъседство между двете ни държави е дал тласък на това балканските страни да разрешават проблемите си. „Нашият интерес наистина е Македония да отвори нова страница в историята си”, коментира още Захариева. Тя уточни, че никой не е „натискал” страна ни да подписва договора с Македония.

Според първия ни дипломат ще трябва да се извърви дълъг път, докато се изгради доверие от страна на македонците към българите, но това е правилната посока. „Когато се подписа Договорът за добросъседство под 30% беше общественото одобрение за това, хората упрекваха тогава Зоран Заев, че е предал нацията. В момента одобрението е около 70%”, каза още Захариева. Тя отрече да сме на път да признаем македонската нация и такива клаузи не присъстват в договора.

Захариева обясни, че няма как България да е била поканена да подписването на договорът между Гърция и Македония, защото това е двустранен акт и присъстват само страните по него и се заверява от специалния пратеник на ООН.

Добрите съседски отношения са предпоставка за една сигурна, демократична държава, с възможности за ефективни политики, смята още българският външен министър.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес