Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Захариева хем вижда добър действащ договор със Северна Македония, хем иска анекс за изпълнение

18 ноември 2020, 12:58 часа • 2677 прочитания

Не сме пропуснали възможности да поискаме по-рано изпълнение на Договора за приятелство и добросъседство с Република Северна Македония. Договорът дава добри възможности за изпълнение на договореностите. Това заяви външният ни министър Екатерина Захариева и то минути след като заедно с колегата ѝ Красимир Каракачанов обясняваха как сме искали подписване на ново, правнообвързващо споразумение към договора със Северна Македония.

Според Филип Попов от БСП обаче, всъщност България не е действала добре на дипломатическото поле и не е артикулирала правилно за проблемите в отношенията със Скопие. Допълнително европейските ни партньори имали грешно впечатление, защото сме одобрили Албания за започване на преговори за влизане в ЕС, а Албания и Северна Македония вървели в пакет.

Захариева не се съгласи, че не е била "абсолютно ясна, честна и прозрачна с вас". Тя изрази мнение, че трябва да има протокол към Договора за приятелство и добросъседство, който да бъде ратифициран от парламентите на двете държави - България да признае съвременните реалности, Северна Македония да признае историческите! Всеки има право да се самоопределя, но няма как да стане за сметка на България, подчерта външният ни министър.

Още: "Византийският номер за Македония"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес