Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За спешни мерки срещу циганизацията и защита на униформените настоява ВМРО

30 април 2019, 16:36 часа • 3494 прочитания

За спешното приемане на Концепцията срещу циганизацията, предложена от вицепремиера по обществен ред и сигурност, министър на отбраната и лидер на ВМРО - БНД Красимир Каракачанов настояха пред премиера Бойко Борисов депутати и кандидати за евроизбобрите от ВМРО. „Отново поискахме служителите на реда да получат неприкосновеност и настояхме внесените в парламента законопроекти за неизбежната отбрана, а именно отпадането на бързото производство за тежки престъпления, отпадането на „споразуменията“ с прокуратурата и повишаване на наказанията за маловажни кражби да бъдат придвижени и гласувани в спешен порядък, съобщиха от партията след срещата с премиера, състояла се Министерския съвет.

„Българското общество се нуждае от уважавана, подготвена полиция, която да бъде способна да налага ред на цялата територия на страната", заяви водачът на листата на ВМРО Ангел Джамбазки при среща с представителите на полицейския синдикат по-късно през деня. Джамбазки е категоричен, че тази необходимост нараства още повече в последните години, когато зачестяват нападенията над полицейски служители, зачестява грубото нарушаване на обществения ред с действия, извършени с особена дързост и цинизъм, над служители на реда.

"Само за последните два дена имаме 2 нападения над полицейски служители, и то извършени отново от членове на маргинализирани общности в различни цигански махали", посочи Джамбазки и визира разпространената днес информация за нападение над полицейски служители в Шумен. Кандидатът за евродепутат е категоричен, че нападение над служител на реда, независимо дали е полицай или военен трябва да се наказва с цялата строгост на закона, но по думите му съдебната система прилага двоена стандарт.

Джамбазки посочи красноречив пример: служител на транспортна полиция по сигнал, че по линията Банско – Разлог двама жители на махалата разкопават сигнален кабел, който осигурява безопасността на подвижния състав на движещ се влак отива да провери сигнала. Двамата дейци го нападат с брадва и той, за да не бъде убит с брадва използва служебното си оръжие и при изпълнение на служебния си дълг причинява смърт на един от нападателите си. Вместо да бъде награден, както щеше да се случи във всяка една нормална държава, този човек беше уволнен и беше разследван ота прокуратура, съд, гонен, преследван, наложи се и синдикатите да му помагат и ние да търсим адвокати, разказа Джамбазки. Съдебната власт има много странен двоен аршин, коментира той.

Когато във Войводиново двама или трима жители на махалата нападнаха униформен служител, те получиха условни присъди, продължи с примерите Джамбазки. Напоследък излезнаха чудовищни присъди за полицейски служители в Благоевград, които също са изпълнявали служебния си дълг и сега получават чудовищни присъди ота по 20 – 30 години, посочи още той и повдигна въпроса къде е справедливостта.

„Цигани нападат униформен служител – условна присъда, а полицейски служители, изпълнявали служебния си дълг срещу опасно криминално проявено лице с множество регистрации, рецидивист с много влезли в сила присъди, са осъдени на по 30 години... не намирам логиката“, добави Джамбазки и изрази недоумение как при това положение ще бъдат мотивирани служителите на МВР да изпълняват служебните си задължения при такава огромна разлика в отношението на съдебната власт.

За сравнение Джамбазки посочи, че служители на реда в Брюксел буквално са разстрелвали нападатели на улицата и се смята, че те са изпълнили служебния си дълг. Той е категоричен, че законодателството трябва да се промени в тази посока и служителите на реда да бъдат недосегаеми, когато изпълняват служебния си дълг.

Зам.-министърът на МВР Стефан Балабанов, който е председател на Съвета за социално партньорство в МВР, също участва в срещата с полицейския синдикат и изрази подкрепа към исканията. Той изтъкна, че за 2018 г. имаме 251 нападения над полицейски служители. Това говори за незачитане на закона от определени групи в обществото, подчерта той и апелира концепцията на лидера на ВМРО и военен министър Красимир Каракачанов да бъде широко обсъдена и да се приемат незабавни законодателни мерки.

Ген. Димитър Шивиков, вземайки отношение в срещата по повод искания от полицейския синдикат нов регламент, унифициращ обучението и екипировката на служителите на реда, изказа одобрение да се използват лостовете и механизмите на европейските институции за уеднаквяване на стандартите за обучението и осигуреността на полицаите и военнослужещите и обърна внимание, че в крайна сметка отговорност за състоянието и способностите им е на самата държава. Той подчерта важността на националното законодателство и апелира за решителни стъпки към промяна на Закона за МВР и Закона за въоръжените сили. По думите му там не е уредена пълната юридическа свобода за действие. "Все пак има един член, който гласи, че военнослужещият се намира под специалната защита на държавата и нейните институции, но само толкова", отбеляза генералът и припомни, че преди няколко месеца български военен беше пребит от двама цигани във Войводиново. "Не всеки месец, вече е ежедневие всеки ден да има посегателства срещу служители на реда", добави той.

Наред с европейските институции, по-голямата отговорност аз вижда в ръцете на нашите власти – законодателна и изпълнителна“, категоричен бе Шивиков.

Андрей Слабаков отбеляза, че посегателството срещу полицай е посегателство срещу самата институция и настоя МВР да застава твърдо зад своите служители. Неприемливо и смешно е според него нападения срещу полицаи да се квалифицират като хулиганство. „Посегателство над униформени трябва да бъде наказвано с цялата строгост на закона, а не после група юристи да обясняват как той минавал с един камък в ръка покрай колата и без да иска го изтървал“, добави Слабаков. Той изрази недоумение от отношението в такива случаи. „Мен не ме интересува дали това са група пияни цигани, или група пияни българи, или група пияни марсианци. Мен ме интересува, че някой посяга на хората, които са призвани да пазят нашия живот. Това ме притеснява и смятам, че трябва да се действа много по-твърдо в такива случаи“, заяви той.

Депутатът от ВМРО и кандидат за евродепутат Александър Сиди също застъпи категорично позицията, че българският полицай трябва да чувства по-голяма сигурност и припомни абсурдния случай,когато въоръжен униформен полицай, бит от цигани, но не изважда служебното си оръжие за да се защити, защото после ще трябва да изпише две кофи мастило. Когато се посегне на униформен полицай в САЩ например се стреля на месо и там е гарантирано на полицаите, че могат да се защитят с оръжията, които носят, защото оръжието им не е за украса, а би трябвало да служи за респект и да спира такива противоправни действия като нападение над служител на МВР, добави Сиди. Той подчерта, че такива мерки са заложени в стратегията срещу циганизацията и изрази надежда тя да бъде приета.

По повод отправеното предупреждение от "Атака", че ако Красимир Каракачанов не се справи с циганската престъпност, те ще предложат друг силов вицепремиер, Ангел Джамбазки заяви, че очаква "Атака" най-сетне да подкрепят концепцията на ВМРО срещу циганизацията. Концепцията ще бъде внесена и очакваме колегите от "Атака" да ни подкрепят, защото тя е в посоката, която те желаят", добави той.

За минимални европейски стандарти за обучението, екипировката и оборудването на полицаите, която да прерасне в Регламент на ЕС, настоя Синдикалната федерация на служителите на МВР по време на срещата. Председателят на Управителния съвет на синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов съобщи, че синдикатът е отправил покана към всички политически сили, издигнали кандидати за предстоящите европейски избори за разговори по тази тема и за набиране на подкрепа за осъществяване на идеята. Самата идея е на Европейския полицейски съюз, в който членуват 13 държави, включително българският полицейски синдикат, и е лансирана през 2011 г. на международна конференция в София, поясни пред Actualno.com. Валентин Попов. "Изхождаме от убеждението си, че европейският гражданин би трябвало да се чувства еднакво защитен и еднакво близо до органите за сигурност и обществен ред, независимо в коя страна от ЕС се намира. Оттам произтича и идеята за минималните стандарти", каза Попов.

Представителите на ВМРО заявиха подкрепа към идеята. "Нашите полицейски служители заслужават най-добра екипировка и най-добро обучение", категоричен е Ангел Джамбазки. Подкрепяйки идеята на полицейския синдикат Джамбазки се ангажира и с предприемане на политически лобизъм на ниво Европейски парламент за създаване на общ европейски регламент за еднакво обучение и еднакви стандарти на екипировката на полицейските служители.

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес