Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За да защити нов спорен законопроект, Валери Симеонов атакува и МОСВ

11 февруари 2020, 08:43 часа • 4443 прочитания

Не съм човек, който търси да скача от един проблем на друг, върша си работата както я разбирам като политик. Така лидерът на НФСБ, бивш вицепремиер и настоящ депутат Валери Симеонов коментира как така докато води шумната битка за хазартния бизнес прокарва и законопроект, който да обезпечи работата на десетки ВЕЦ-ове на места, където от работата им са застрашени много важни биосистеми. Законопроектът мина всички четения на ниво "комисия" в парламента и предстои да бъде окончателно гласуван в пленарна зала.

Попитан какво е становището на МОСВ за законопроекта, Валери Симеонов призна, че то е отрицателно, но веднага атакува: "А кой ви каза, че МОСВ е най-висшата институция по отношение на екологията?". И разви пред БНТ тезата, че в министерството били инфилтрирани хора, които бойкотират развитието на държавата.

Според Симеонов, той внесъл поправки, защото било безумие 43 ВЕЦ от общо "160 някъде" да работят досега, но сега трябвало да спрат работа. Когато са пуснати, те са имали всички разрешения, но сега единственият им грях бил, че им изтекло разрешителното, според гледната точка на народния представител. "Една група зелени ректьори, да не кажа по-силна дума, искат да ги спрат", подчерта бившият вицепремиер.

На въпрос има ли политическа подкрепа, депутатът отвърна, че "сега ще видим”, но България била с измислени природни видове – "оказа се, че в България има рисове, по високите блокове на Бургас скачат рисове да ловят хора. От тези глупости се вадят пари". Валери Симеонов попита и "какъв е Брюксел", след като му беше зададен въпрос дали може заради законодателната му инициатива да последват евросанкции и продължи с думите, че "не може" един риболовен клуб да определя какво да става, явно визирайки сдружение "Балканка".

Припомняме, че Симеонов иска да прокара законодателните си промени не през Закона за водите, а през преходните и заключителни разпоредби на Закона за безопасно ползване на ядрена енергия. Депутатът не отговори на телефона си при опитите на Actualno.com да го потърси за коментар защо се предприема такъв заобиколен път на законова промяна.

Предлаганата от Симеонов промяна е следната "Разпоредбите на чл. 118ж, ал. 1, т.4 и т.5 от Закона за водите не се прилагат за водовземане, за което към 9 август 2010 е издадено съответно разрешително" при тогавашния ред на Закона за водите. Въпросният чл. 118ж от Закона за водите, приет през 2010 година, установява кога не е позволено "водовземане от повърхностни води за производство на електроенергия" - основен механизъм за регулиране на нароилите се през последното над едно десетилетие МВЕЦ-ове. Точка 4-та забранява производството на електроенергия от води в защитени зони - води за "отдих и водни спортове", или такива, определени за "опазване на местообитания и биологични видове". Точка 5-та от забраната препраща към "целите за опазване на околната среда по отношение на количеството и качеството на водите". Те включват ограничение на замърсяване и зауствания, "предотвратяване на влошаването на състоянието" на всички повърхностни и подземни водни тела.

Какво точно отвръщат и МОСВ, и природозащитници на това намерение – припомнете си в този материал!

А какво обясни Симеонов за евентуалната вина на Бойко Борисов и Владислав Горанов за ситуацията с данъците от хазарта - научете в този материал!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес