Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Взаимни обвинения и обиди, но без ясни политики за доходите ни: Дебат между водещите политически сили

10 октомври 2024, 08:55 часа • 911 прочитания

Какво ще направят водещите политически сили за доходите ни? По тази тема дебатираха представители на водещите политически сили Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС, Виктор Папазов от „Възраждане“, Йордан Иванов от ПП-ДБ и Велизар Енчев от БСП - обединена левица в ефира на Нова телевизия.

Бюджет 2025 и парите ни

Относно твърдението на финансовия министър, че се очаква бюджетният дефицит в Бюджет 2025 да е около 18 млрд. лв. Петкова поиска да обясни как се е стигнало до тази цифра. "Експертният анализ на Министерството на финансите посочва, че за 2025 г. се очакват 18 млрд. лв. разходи, от които 4.4 млрд. лв. са за възнаграждения, 2.4 млрд. лв. – за издръжка, 5.4 млрд. лв. – за пенсии. 97% от структурата на разходите са за заплати и пенсии”, обясни тя. 

„Това е прогноза. Анализът показва, че разходите за персонал и социални плащания са се увеличили. Тенденцията на ръст на разходите спрямо приходите се запазва и за 2025 г.“, каза тя.

ОЩЕ: Или трябва да се вдигнат данъците, или да се ограничат разходите: Финансист за Бюджет 2025

Според нея тези разходи са на база приетите закони – увеличаване на заплатите на военни, учители, пенсии. За Петкова пътят преминава през икономически растеж. "Не може да се взимат постоянно заеми, за да се вдигат възнагражденията и пенсиите".

Енчев каза, че се планира жестоко орязване на пенсиите. „Финансовият министър предлага пенсиите да се вдигат с ръста на инфлацията, което означава да не се вдигат, а дори да намаляват“, каза той.

Иванов отговори, че условието на тази задача е грешно. „ГЕРБ са гласували този бюджет и нямат право да го атакуват. Това е шизофрения. Подписвам се, че дефицитът ще е под 3%. Всяка година ни плашат с едно и също. Ще се извиня, ако е над 3%“, заяви кандидатът за депутат от ПП-ДБ.

По думите на Виктор Папазов, Бюджет 2025 е резултат от управлението през последните 3 г. и той е популиски. „Този бюджет показва липсата на ясна политическа отговорност и финансова политика“, заяви той.

ОЩЕ: Работещ в България е получавал 3,2 млн. лв. на месец

„Всичко тръгва от една грешна стъпка – 3% дефицит, за да влезем в ерозоната. Тази тема е вредна за България. Трябва да ограничим разходите, да инвестираме в икономиката и родните предприемачи. А купуваме самолети, които ги няма“, аргументира се той.

Енчев също смята, че страна ни изобщо не е готова за еврозоната.

Решения и предложения

Теменужка Петкова обясни, че ГЕРБ-СДС са против увеличаване на данъците. „Доходите трябва да се увеличават през икономически растеж“, каза тя.

И добави, че ясно са заявили каква е целта им за управлението на страната. "Отговорни сме, управлявали сме три пъти, готови сме да поемем отговорността и сега. Против сме фигурата на независим равно отдалечен премиер. Заставаме с лицата и експертизата си и сме готови отговорно да управляваме”, каза тя.

Папазов смята, че чуждестранните инвеститори идват у нас, за да изсмукват доходите ни. „Инвестиция ли е „Софийска вода“? Какво направиха? Вдигат цената и плащаме все по-високи сметки“, каза той. Но не коментира отдавна публични данни, че именно след концесията в София има най-малко течове спрямо останалата част на страната.

Иванов смята, че намаляването на ДДС не е в подкрепа на гражданите. „Нашата трайна политика е да не вдигаме данъците“, каза той.

От БСП – Обединена левица са на мнение, че енергетиката ни е основен приоритет.

Още: Сблъсък на визии за икономиката: Асен Василев, Делян Добрев, Валери Жаблянов, Цончо Ганев

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес