Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Военното и социалното министерство с големи дългове заради съдебни дела

09 май 2016, 07:14 часа • 976 прочитания

Има тенденция доста от просрочените дългове на българските министерства да се появяват заради съдебни дела. Това става ясно от отговорите на министрите на питане на депутата от Реформаторския блок Станислав Иванов.

Досега само трима министри са отговорили, че имат задължения - военният министър Николай Ненчев, социалният Ивайло Калфин и на околната среда - Ивелина Василева. Министрите Ивайло Московски, Вежди Рашидов, Николина Ангелкова, Екатерина Захариева и Красен Кралев твърдят, че нямат просрочени задължения за срок по-голям от три месеца, пише в. "Сега".

С най-много просрочени задължения е военното министерство - към 31 март става въпрос за 603 900 лева. Дълговете са основно вследствие на неприключили съдебни спорове, обяснява Ненчев. Той дава като положителен пример Военномедицинската академия, която дължи малко над 33 млн. лева, но миналата година задълженията ѝ са били три пъти повече - близо 103 млн. лева. Драстичното намаление е благодарение на действията на ръководството ѝ по предоговаряне и прекратяване на договори, с които са намалени разходите за охрана, храна, почистване.

Социалното министерство има просрочени плащания още от 2009 година. Става въпрос за дължими суми към фирми, които са изпълнявали проекти по "Красива България" и по закрития социалноинвестиционен фонд. Задълженията са в размер общо на 286 003 лева и за тях се водят съдебни дела.

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева е отговорила, че ведомството ѝ има само едно просрочено плащане за срок, по-голям от три месеца. Става въпрос за сума в размер на 7502 лева.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес