Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Воден от ректора си, бивш агент на ДС, УНСС реши да подкрепи Иван Гешев (ВИДЕО)

02 август 2019, 22:33 часа • 9537 прочитания

С нарочно писмо до Висшия съдебен съвет (ВСС), УНСС изрази пълна подкрепа за кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. Писмото е подписано от ректора на висшето учебно заведение Стати Статев и беше публикувано от вече бившия съдия Методи Лалов във Facebook.

Като аргумент за подкрепата е посочена единодушната подкрепа на прокурорската колегия на ВСС за Гешев.

Припомняме, че Статев е бил агент на бившата Държавна сигурност (ДС) с псевдоним "Стойновски". Статев е вербуван от Първо главно управление на ДС (ПГУ, разузнаването) на 1 февруари 1989 г. като секретен сътрудник по линия на Научно-техническото разузнаване. Интересен факт е, че той влиза в ДС само 8 месеца преди падането на комунистическия режим. А според вербувалия го офицер Статев с радост е приел.

Ректорът на УНСС обаче се прочу по времето на кабинета "Орешарски". Тогава той заяви на тръгналите на протест студенти от УНСС, че "пречат". "Единственото, което ви пази, е че гледам на вас с неособено голямо уважение, но като на млади хора, които биха се поучили, както и ние сме се поучвали, от недостойни постъпки, които сме правили. В момента вие пречите, пречите, пречите. Всичко друго е илюзия”, заяви Статев на решилите да окупират УНСС млади хора в знак на протест срещу най-мразеното правителство във времето на Прехода.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес