Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВМРО покани търсен от турския съд бивш граничен полицай да стане депутат

09 февруари 2017, 15:13 часа • 4600 прочитания

Бивш български граничен полицай е получил призовка от турското правосъдие заради инцидент отпреди 9 години, което предизвика реакция на ВМРО в защита на полицая - да се сдобие с депутатски имунитет.

Става дума за Михаил Цонков, който на 17 април, 2008 година, протестрелва турски рибар при изпълнение на служебния си дълг. Причината – екипажът на турска риболовна лодка се съпротивлявал и, според версията на нашите гранични полицаи, е опитал да потопи българския патрулен катер с канджи. Стигнало се до ръкопашен бой при боричкането един от турците се опитал да избие пистолета от ръката на Цонков. Двамата се оплели в мрежите и при падането им служебният "Скорпион" гръмнал само веднъж. Изстрелът обаче се оказал фатален за Ерджан Ялчън, който почина на път за бургаската болница.

Случаят доведе до обвинение към Цонков от Военна прокуратура за причиняване на смърт по непредпазливост. На 26-ти ноември, 2009 година, Военно-апелативният съд спря наказателната процедура срещу бившия граничен полицай.

Сега случаят отново е актуален, тъй като Тежкият наказателен съд в Къркарели е пратил призовка на Цонков и колегите му Живко Петков и Николай Тошков да се явят, за да получат обвинителен акт. Призовката е и срещу Районна прокуратура – Бургас, твърди „Флагман“.

От ВМРО вече излязоха с официална позиция по случая. Партията е готова да предостави убежище на Михаил Цонков, като го включи в листата за народни представители на "Обединени патриоти", за да може да получи имунитет. Евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки отправи покана до Цонков за осъществяване на среща с Комисията по отбрана и сигурност към групата на Европейските консерватори и реформисти, както и с водещи депутатите от Комисията по външни работи в Европейския парламент. Целта е евродепутатите да бъдат информирани за проблемите по опазване на европейската граница и европейското икономическо пространство.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес