Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВМРО иска ограничение на секциите в Турция, заканва се с протести

17 ноември 2021, 09:31 часа • 3673 прочитания

ВМРО призовава всички български партии в 47-ото Народно събрание да върнат старите разпоредби за гласуването в чужбина, а именно да бъде ограничен броят на секции за гласуване в Турция.

Според ВМРО, "на 14 ноември всички българи видяха, че Турция отново се меси безпрецедентно във вътрешната политика на България. Над 80 хиляди гласа в Република Турция бяха организирани под строй да гласуват за определена протурска партия (ДПС) и техния кандидат за президент Мустафа Карадайъ".

От ВМРО казват, че през 2015 година, по тяхно предложение броят на секциите за български избори в чужбина бе ограничен до 35 за държави, които не са в ЕС. "Това обаче бе променено от т.нар. "партии на промяната" през април тази година по време на краткия живот на 45-ия парламент. Така отново бе отворена врата турската държава да определя българските съдбини. Тогава новите пишман реформатори със заявката за промени, всъщност промениха единствено изборния закон с егоистичната си надежда, че ще вземат много гласове от българската в чужбина. ВМРО тогава предупреждаваше, но никой не ни послуша, включително и президентът, когото апелирахме да върне закона за преразглеждане. Затова и питаме: Докога алчни за власт политици, но незачитащи националните интереси ще определят бъдещето България?!", казват от ВМРО. И добавят:

"През 2017 г., когато бяха в сила нашите промени в Изборния кодекс за до 35 секции в държави извън ЕС, ДПС получи от Република Турция 13 хиляди гласа, а на изборите от 14 ноември 2021 г. тази партия получава над 80 хиляди гласа.

Сега предстои втори тур на президентските избори. Без значение кой ще спечели – Герджиков или Радев, то от ВМРО сме категорични, че изборът трябва да е на българските граждани, а не на чужда държава".

ВМРО призовава българските политици да преглътнат личното си его и политически пристрастия и да защитят националния интерес – да върнат старото положение в Изборния кодекс в държави извън ЕС да се разкриват до 35 изборни секции. Само така няма да допуснат чужда държава да определя българската вътрешна политика.

"Изразяваме готовност за протестни действия и затваряне на границата, за да спрем това безхаберие на партиите, които вместо промяна са на път да извършат национално предателство", казват от ВМРО.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес