Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Властта трябва да се подели": Политолози за шансовете за съставяне на кабинет

14 юни 2024, 08:35 часа • 1674 прочитания

Възможно е съставянето на правителство в рамките на 50-ия парламент. Около това становище се обединиха политолозите Стойчо Стойчев, Страхил Делийски и Добромир Живков в ефира на БНТ. 

Вероятността за кабинет

"В момента има по-голяма вероятност да се състави кабинет, отколкото имаше в старта на предишния парламент", коментира Стойчо Стойчев.

По думите му тогава двете основни антагостични сили не са имали  вариант да съставят правителство. "Сега не е такава ситуацията. Имаме една ясна партия, която е най-голямата в парламента. Възможно е най-голямата с една от средните и с една от малките да състави работещо мнозинство. Не мисля, че ще бъде БСП", коментира Стойчев. 

"Имаме средна партия, малки и миниатюрни. Това е достатъчен нюанс, за да си дадем сметка, че няма да е лесно да се състави кабинет, който да се ползва с голямо обществено доверие", смята Страхил Делийски. 

Добромир Живков обърна внимание, че Борисов вчера е казал две неща - експертен кабинет или правителство на национално спасение.  "Ако говориш за национално спасение, е ясно, че ще бъде широкопартиен кабинет", каза Живков. Той прогнозира, че по-скоро ще вървим към идеята за национално спасение, което ще отвори широко вратата. ОЩЕ: Радев каза кога ще обяви датата за свикване на първото заседание на парламента

Властта трябва да се подели

Такова мнение изрази Страхил Делийски, тъй като според него при всички положения, когато имаш 60 и няколко депутата, трябва да си даваш сметка, че трябва да поделиш властта. "Това, мисля, че на Борисов му е ясно. Претенцията ГЕРБ да бъдат доминиращата и лидиращата сила в един кабинет, е основателна", смята още той. 

"Вчера в изказването на г-н Борисов се видя готовността за поемане на отговорност при тази избирателната активност, с която българското общество показва жълт картон на политическия елит", добави Добромир Живков. ОЩЕ: "Борисов не прави правителства в Сатурнова дупка" и "Ще се видим на Орлов мост": Реакции след офертата на ГЕРБ

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес