Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Владимир Перев: Никой в Скопие не е изненадан от твърдата българска позиция

11 януари 2022, 11:09 часа • 7351 прочитания

Никой в РС Македония не е изненадан от твърдата българска позиция след вчерашния Консултативен съвет по национална сигурност при президента Румен Радев. Това каза по БНР журналистът от Република Северна Македония Владимир Перев.

„В Македония всички очакваха заседанието на КСНС. Никой не е изненадан от твърдата, ясна и чиста позиция на президента Румен Радев. Няма никакви изненади по отношение на това какво е казано и какво се очаква от българския премиер и от българската актуална политика по отношение на Македония в този момент.“ 

Кирил Петков идва в Македония да разговаря за неща, за които много отдавна е говорено и не е постигнато досега никакво съгласие“, допълни Перев.

Той посочи, че не трябва толкова да се занимаваме „с високи теми и големи мъдрости“, а „малко да приземим топката, да се смирим и да гледаме с по-обикновени очи към политиката“.

Премиерът на РСМ е „командван от сили извън Македония“, отбеляза още журналистът.

Една по-голяма част от македонците са възпитани да мразят българите, подчерта Перев. По думите му македонците мразят и сърбите за друго, а албанците за трето.

Според Владимир Перев голяма част от македонците мислят, че „американците, англичаните или ЕС ще притисне България“, а тя ще се съгласи, защото винаги е била „притискана от руснаците, от Москва, България е била окупирана държава, че никога не се е развивала самостоятелно“.

„Американците са царе на правене на компромиси, обаче за чужда сметка. Защо не направят компромиси и да пуснат мексиканците да живеят в Ню Мексико или в Тексас“, коментира македонският журналист.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес