Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Винаги двама, винаги": Борисов и Пеевски искат отчет от премиера за сделката с миньорите

19 октомври 2023, 13:41 часа • 9119 прочитания

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и водещото лице в последните месеци на ДПС - Делян Пеевски изпратиха общо писмо до премиера Николай Денков.

Двамата искат отчет за това какви са какви мерки са предприети по отношение на изпълнението на споразумението между властта и синдикалните организации в сектор "Енергетика", съобщава пресцентърът на ГЕРБ.

От там информират, че двамата депутати искат информация какви мерки са предприети по въпроса за отпадането от Териториалните планове на намерението за изграждане на предприятие за конверсия на въглищните райони, както и дали са започнали преговори с представителите на Европейската комисия за недопускане в дългосрочен план на затваряне на въглищните топлоцентрали от групата на Българския енергиен холдинг. 

В писмото си до премиера Николай Денков двамата посочват, че Народното събрание е гарант за изпълнението на Споразумението, подписано на 3 октомври между премиера, министри, депутати от парламентарните групи на ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС и синдикатите и във връзка с контрола, който трябва да осъществи по неговото изпълнение, народните представители изискват ежеседмична информация по отделните мерки.

Винаги двама

Припомняме, че след приемането на споразумението от парламента Бойко Борисов обяви пред медиите, че Делян изиграл ключова роля в решаването на въпроса. "Той водеше преговорите и ги доведе до успешен край, колкото и това да не се харесва на "умнокрасивите", каза Борисов.Още: Борисов и Пеевски се разбраха с Василев, той обещал централите да работят до 2038 г. (ВИДЕО)

По време на преговорите премиерът пък се закани, че ако точките в споразумението не бъдат изпълнени, ще си поде оставката. Борисов и Пеевски пък заплашиха енергийния министър Румен Радев с искане за оставка, ако не изпълни ангажиментите, разписани в споразумението. 

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес