Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вигенин: От вчера нямаме прокуратура, пълен разпад

16 май 2023, 08:05 часа • 2308 прочитания

След атентата срещу главния прокурор Иван Гешев, излязоха на показ много неща, за които сме говорили преди това. Но не сме предполагали, че зам.-главният прокурор го е страх главния прокурор да не го убие. Това изглежда като мафиотска структура. Това заяви депутатът от „БСП за България“ Кристиан Вигенин в ефира на Нова телевизия.

„От вчера нямаме прокуратура. Нямаме еврокомисар, нямаме правителство. Това е пълен разпад на институциите. В тази ситуация нещо трябва да се случи и да си подредим държавата, защото повече така не може“, каза депутатът от БСП.

Попитан кой трябва да си подаде оставката, той отговори, че не знае кой, но трябва да има сериозна промяна в съдебната система. „Стигаме до момента, в който виждаме, че има необходимост от надзор над главния прокурор. Би имало смисъл да се създаде една парламентарна комисия, която да провери дали всичко казано от Гешев е вярно“, каза Вигенин.

Попитан има ли основание Гешев да бъде отстранен, Вигенин отговори, че хората имат значение, но по-важна е системата. „Ние искаме оставката на Гешев от 2020 г. Ситуацията сега още веднъж потвърждава, че има необходимост и от промяна на системата, и от оставката на Гешев“, каза той. И добави, че има нужда от дълбока реформа, тъй като така прокуратурата не може да функционира и да работи.

На въпрос случайност ли е, че са прекратили разговорите с ГЕРБ малко след като Гешев е скъсал оставката си, Вигенин отговори, че е съвпадение.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес