Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вицепремиерът Мария Габриел: Българските моряци от кораба „Руен“ са освободени

16 март 2024, 20:07 часа • 4987 прочитания

Днес, 16 март, с помощта на индийските военноморски сили, екипажът на отвлечения на 14 декември 2023 г. кораб "Руен", сред които има седем български граждани, беше освободен, съобщи днес вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

Благодарение на усилията на индийските военни целия екипаж на кораба е освободен. Всички моряци са в добро здраве и в момента се полагат усилия за тяхното своевременно завръщане в България, добавя тя.

Корабът „Руен“ с 8 български, 9 мианмарски и 1 анголски граждани на борда бе превзет от пирати в Арабско море през декември миналата година.

"Министерството на външните работи в тясно сътрудничество с всички компетентни институции, задграничните представителства на Република България в региона и международните партньори се ангажира активно в усилията за освобождаване на българския екипаж. Днес, 16 март, в МВнР бе повикан и индийският посланик в София, като бе отправена допълнителна молба към индийската страна за съдействие и предприемане на всички възможни действия за опазване на живота и здравето на екипажа. Изказвам огромна благодарност за съдействието на индийската страна в процеса по освобождаване на българските моряци", заяви още Габриел.

ОЩЕ: Kораб на индийския военен флот пресрещна отвлечения кораб "Руен", ето какво последва 

Припомняме, че по-рано днес стана известно, че военен кораб на индийските ВВС е прехванал отвлечения товарен кораб "Руен" и е поискал от намиращите се на борда сомалийски пирати да се предадат, съобщи говорител на индийските ВМС, цитиран от Ройтерс. Пиратите, за които се смята, че са отвлекли плаващия под малтийски флаг кораб за насипни товари на 14 декември, са открили огън по военноморския кораб в международни води, добави говорителят, без да предостави повече подробности. Инцидентът се е случил вчера.

ОЩЕ: Отвлеченият български кораб "Руен" е отплавал от бреговете на Сомалия

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес