Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Велизар Енчев: Предложението за секциите извън страната връща Турция като решаващ фактор в изборния ни процес

29 април 2021, 10:39 часа • 4741 прочитания

Предложението за секциите извън страната връща Турция като решаващ фактор в изборния ни процес - концертите с възрожденски песни за примамка ли бяха? Това попита народният представител от  групата на БСП Велизар Енчев по време на дебата по второто четене на Изборния кодекс.

Той призова да не позволяват на партийната директива да стои над националните интереси.

"През 2016 г. 43-ото Народно събрание реши в страни, извън ЕС броят на избирателните секции да бъде ограничен до 35 секции в държава. Това предложение на патриотичния фронт бе подкрепено от партия ГЕРБ и тогавашния Реформаторски блок. По инициатива на партия "Има такъв народ" днес се предлага да се върне старото предложение отпреди 2016 г.", каза още Велизар Енчев.

"Кого обслужва това предложение? Трябва да се отговори веднага. То обслужва ДПС, то връща Република Турция като решаващ фактор в българския изборен процес, то позволява на Анкара да е брокер в 45-ия български парламент. Защо вие уважаеми колеги, давате на ДПС този електорален подарък. Наистина ли след малко ще натиснете зеления бутон", каза Велизар Енчев, цитиран от Фокус.

"Вие депутати от "Има такъв народ" съзнавате ли какво ще подкрепите след малко. Ако го съзнавате, не се ли срамувате от това, което ще извършите. Какво стана с дългогодишното ви заиграване с патриотичните чувства на хиляди ваши симпатизанти, благодарение на които спечелихте повече от половин милион гласа. Всъщност концертите ви с възрожденски песни само примамка ли бяха", посочи Енчев.

Реплика на изказването на Велизар Енчев направи Тошко Йорданов от "Има такъв народ", който прогнозира, че при гласуването на този текст за секциите извън страната ще се види мнозинство от ГЕРБ и БСП. Той заяви, че всички българи, които живеят в Великобритания, САЩ, Канада, ще видят как ще им забранят да гласуват.

От своя страна Велизар Енчев заяви в дуплика, че се рискува в парламента да бъдат изпратени хора от Ердоган. "Надявам се, че българските граждани от Великобритания, САЩ и Канада ще ни разберат. Става дума за националните интереси на България, става дума за контролиран вот", заяви още Енчев.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес