Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Василев каза "Никога" за преговори с "Газпром" и обясни за спорния вариант на "Магнитски"

02 юни 2022, 17:06 часа • 5480 прочитания

Никога! Така вицепремиерът и финансов министър Асен Василев отговори на въпрос в рамките на блиц-контрола в Комисията по бюджет и финанси кога страната ще преговаря с "Газпром".

Той обясни, че когато Газпром реши да изпълнява договора си с България, тогава ще имаме газ от Русия. Министърът на финансите коментира, че "Газпром" е спрял газа на малки държави с малки обеми, чиито договори изтичат сравнително скоро. Той обърна внимание още, че едностранно руската страна е спряла доставките на газ за България. Според него, ако преговаряме с "Газпром", ще останем без газ и парно. "Имаме доказано ненадежден партньор", изтъкна още той. 

Министърът отговори и на въпрос кой стои зад текста по българския вариант на Закона "Магнитски". "Текстът дойде при нас от Министерството на правосъдието, той е работен на работна група, в която участват ДАНС, Министерство на правосъдието, МВР, Министерство на финансите, Комисията за финансов надзор, БНБ и още няколко институции. Това е една от няколко работни версии, които са обсъждани. Той е обсъждан на събиране на съвета с участието на всички тези институции", коментира още Василев. 

Той каза, че е било коментирано, че той не работи и трябва да отговаря на законодателната рамка.  "Нямаме закон, който да урежда как защитаваме нашата икономика и нашата система от такива санкции", коментира още Василев и отбеляза, че държи да се изработи закон, който да е съобразен с всичките конституционни защити и международни правила, който в случай на санкции, да защитава българската икономика и бълграската банкова система. 

От думите му стана ясно, че решението за сформиране на работната група за санкциите "Магнитски" е сформирана 2018 г., а след в началото на тази година има решение на Министерски съвет, с което е обявен съставът й. 

Какви бяха коментарите в коалицията за българския вариант на "Магнитски"? Четете ТУК. 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес