Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"В съдебната система тече нещо подмолно, на което няма как да се реагира": Нели Куцкова алармира

29 септември 2024, 18:51 часа • 1192 прочитания

"Чисто формално, след като конституционните промени бяха отхвърлени, спряната процедура по избор на нов главен прокурор трябваше да бъде възобновена. Но Висшият съдебен съвет, освен че отдавна е извън мандата си, направи за срам съдебната система. Трябва да се попита Конституционният съд има ли право орган с изтекъл мандат да избира главен прокурор и председател на ВАС. Според мен трябва да отговори, че няма право".

Това каза бившият председател на Съюза на съдиите и бивш член на Висшия съдебен съвет Нели Куцкова. Тя заяви, че Борислав Сарафов не трябва да бъде главен прокурор.

Припомняме, че България задейства избора на нов главен прокурор, като вече две седмици няма предложение за кандидат. Очакванията са именно настоящият временно изпълняващ длъжността Сарафов да бъде сред кандидатите за поста, който ще се реши на 16 януари догодина.

Още: Няма достоен за поста? Пак без номинации за главен прокурор на Пленума на ВСС

Нели Куцкова коментира случая със заплахите срещу съдия Владислава Цариградска, за които бе обвинен психично болен мъж. По нейни думи хората с психично заболяване имат по-малка защита от другите. Тя смята, че „се измиват ръцете“, като се обвиняват "клошари, Червени пирати" и други. Куцкова допълни, че хора с такива проблеми са лишени от възможността да се опитат да докажат, че са невинни.

„Правата на съдията са ценност за обществото“, каза Куцкова. И допълни, че в България има много съдии, които отстояват на натиск. „Притеснявам се, че в съдебната система тече нещо подмолно, на което няма как да се реагира“, посочи Куцкова на финала.

Още: Нотариуса заплашвал и други съдии, но те мълчат: Говори Нели Куцкова

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес