Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Конституционния съд си дали хиляди левове бонуси, но не изхарчили всички пари за заплати

09 ноември 2015, 16:12 часа • 4492 прочитания

202 617 лева – толкова са раздадени като бонуси за „постигнати резултати от труда“ през април, юли и ноември миналата година в Конституционния съд. Това показва одит на Сметната палата за дейността на съда.

Първата серия премии е в размер на 58 293 лева – за 31 съдии и служители на съда. Втората порция, през юли е на стойност 59 549 лева и е за 32 съдии и служители. Най-голяма е третата премия – 84 775 лева, пак за 32 съдии и служители. Всички заповеди са разписани от председателя на КС Димитър Токушев. А щатната численост на КС към 31 декември е от 32-ма служители, като горната граница е 45 щатни бройки. Незаетите бройки са за длъжности в администрацията на съда.

През април миналата година най-важното дело, гледано от КС беше делото за назначаване на членове на ЦИК от президента Росен Плевнелиев. Точно на дата, на което делото беше прието за разглеждане по допустимост, Токушев е подписал първата серия бонуси.

През юли, 2014-та година, КС прекрати делото за касиране на евроизборите и отмени таксата от 20% за ВЕИ сектора, като самото дело за това беше заведено от президента Росен Плевнелиев. 20-процентната такса за производителите на енергия от слънце и вятър предизвика редици протести на бранша. Макар да имаше различни версии, след въвеждането й дори не стана ясно за какво ще бъдат използвани парите от нея.

Иначе от одита става ясно, че Конституционният съд е изхарчил по-малко средства от предвиденото за заплати. Планирано е било да се изхарчат 1,65 млн. лева, а вместо това са дадени 1 642 837 лева (99,6%).

За цялата минала година съдът има приходи в размер на 522 лева. Само за издаване на сборник с актовете на КС и мотивите към тях обаче са отишли 5701 лева с ДДС. Издател е издателство „Проф. Марин Дринов“.

Снимка: Архив

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес