Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В "12 без 5" и с напрежение: ПП-ДБ редят листите до последните минути, номинации на депутати бавят регистрациите

24 септември 2024, 12:55 часа • 1018 прочитания

Коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" реди своите листи с кандидати за народни представители буквално до последния момент.

Крайният срок за подаването им в РИК е 17.00 часа днес. До момента е ясно, че бившият премиер акад. Николай Денков ще води листата в 25 МИР в София. Съпредседателят на ПП Кирил Петков пък ще е първи сред кандидатите в 23 МИР в столицата и в Перник. Бившият финансов министър Асен Василев оглавява листите на коалицията в Хасково и Пловдив. По непотвърдена информация разговорите продължават усилено и с моменти на напрежение между коалиционните партньори.

Още: "Служебният кабинет си вкара автогол за Шенген": Мартин Димитров и Радан Кънев за скенерите по границата (ВИДЕО)

Драмите и разговорите

Оказва се, че след отказа да се приеме специален механизъм за вземане на решения и за номиниране на кандидати за депутати между партиите в коалицията, то до последната минута ще има разпределяне на съотношенията между ПП, ДСБ и "Да, България".

В 24 МИР в София все още остава под въпрос. На миналите избори водач там беше Христо Иванов, но след неговата оставка не е ясно кой ще го замести. "В "Продължаваме Промяната" всички листи са уточнени и гласувани на Национален съвет. В момента чакаме колегите от ДБ да приключат с техните формалности. Ще бъдат подадени в срок", увери Асен Василев. По думите му листите на ПП-ДБ ще са сходни с тези на миналите избори. 

Припомняме още, че преди дни стана ясно, че "Продължаваме промяната" са решили да премахнат партия "Волт" от коалицията.

Още: "Борисов да спре да се крие по храстите": Асен Василев с призив към ГЕРБ да се приемат антикорупционните закони (ВИДЕО)

Снимка: БГНЕС

Предизборната платформа

Василев коментира темата преди конференцията "Капиталът на бъдещето". Тя е организирана от ПП. Целта ѝ е формацията да чуе идеята на граждански организации за бъдещето на страната в образованието, здравеопазването и финансите.

От ПП не предвиждат вдигане на данъци, увери още той. Минималната работна заплата (МРЗ) трябва да стане 1000 евро, а не 500, както е до момента. Средната (СРЗ) – да достигне 2 000 евро. "Това са нивата, при които бизнесът трябва да си прави плановете", подчерта Василев, като допълни, че в момента СРЗ е около 1 200 евро. По думите му тези нива на МРЗ и СРЗ би трябвало да бъдат достигнати до 4 години.

Още: "Заедно сме по-силни": ПП-ДБ обновява програмата си, но няма да пипа листите (ВИДЕО)

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес