Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украинското посолство: Сайтът "Миротворец" е независим информационен ресурс

19 юли 2023, 23:25 часа • 7972 прочитания

Уебсайтът „Миротворец“ е независим информационен ресурс на обществена инициатива на Центъра за изследване на признаците на престъпления срещу националната сигурност на Украйна, мира и сигурността на човечеството и международния правов ред. Това се казва в официална позиция на украинското посолство у нас по повод информациите, че български обществени дейци и журналисти са попаднали в списък на сайта „Миротворец“, в който са имената на считани за сътрудници на режима на Путин или за прокарващи проруска линия на влияние

Информационното попълване на сайта „Миротворец“ се осъществява от общоизвестни и общодостъпни отворени източници, които се използват изключително за научно-изследователски, творчески и журналистически цели. Основните източници на информация, които се използват от Центъра „Миротворец“, са материали, публикувани в социалните мрежи, уеб издания, частни уеб страници, както и тези, които се излъчват по телевизионни и радио канали. Основателите на Центъра „Миротворец” уверяват, че извършват своята дейност в съответствие с действащото законодателство на Украйна и действащото международно право, уверяват от посолството.

Още за случващото се в Украйна – четете тук

В същото време трябва да се отбележи, че през последните години руската федерация, като държава-агресор, предприемаше мерки за забрана на дейността на центъра „Миротворец“, по-специално изпращаше съответни призиви към ООН и УНИЦЕФ. Отделно подчертаваме, че дейността на обществената организация „Миротворец“ по никакъв начин не е свързана с работата на държавните институции на Украйна и не отразява официалната политика на украинската държава, се казва още в позицията на украинското посолство у нас.

Припомняме, че вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че от БСП очакват външно министерство и държавните институции да вземат отношение, а ДАНС да проверят случая. "Абсолютно недопустимо да съществуват такива сайтове, такива списъци. Очакваме категорична и ясна реакция от страна на българското правителство", каза лидерът на БСП.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес