Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Удължиха срока за изготвяне на единно законодателство за земеопазването

27 февруари 2019, 10:50 часа • 667 прочитания

Парламентът удължи срока за изготвяне на единно законодателство, уреждащо обществените отношения в земеопазването.

Основните мотиви на проекта са да се създаде основа за устойчиво развитие на земеделието и за изготвяне на законодателен акт, уреждащ обществените отношения в земеопазването, включващ въпросите относно обществеността, ползването, опазването и управлението на земеделските земи в България.

Целта е да се гарантира защита на земеделската земя като национално богатство. Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов трябваше да внесе законопроекта за обществено обсъждане в срок до 28 февруари, а от ГЕРБ предлагат това да се случи до 31 декември 2019 г.

Проектът на Закона за собствеността, поземлените отношения и опазването на земеделските земи е публикуван за обществено обсъждане в периода от 17 декември 2018 г. до 16 януари 2019 г. В хода на процедурата са възникнали противоречиви становища от граждани и браншови организации.

По този повод в ресорното министерство са провеждани работни срещи с Българската асоциация на собствениците на земеделските земи, Асоциация на земеделските производители в България и Национална асоциация на зърнопроизводителите.

Участниците в групата са се обединили около идеята да се предложи от Народното събрание да бъде удължен срокът с най-малко шест месеца и това време да бъде използвано за създаването на работна група, която да изготви единен акт, който да регулира поземлените отношения.

За подготовката на документа ще бъдат взети под внимание предложенията от провежданите обществени дебати и становищата на всички заинтересовани страни.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес