Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Търси се финансиране за единствения вестник на българите в Украйна

06 март 2019, 20:56 часа • 5760 прочитания

Една седмица срок на Министерството на външните работи постави парламентарната комисия по политиките за българите в чужбина за намиране на правов начин за финансиране на единственият вестник на българите в Украйна "Роден край". Това бе разпоредено при разглеждането на проблемите на вестника на заседание на комисията в присъствието на представители на Асоциацията на българите по света и на МВнР.

Вестник "Роден край" излиза от 30 години, но законово се променят нещата в Украйна и се спира финансирането му. Преди е финансиран от украинското Министерство на културата и местните власти, тъй като това е вестник на българското малцинство в Украйна, поясни председателят на Асоциацията на българите по света Младен Станев. Изненадата дошла точно преди Нова година, когато редакционният екип вече подготвял четирите броя за януари тази година и впоследствие успял да ги  издаде със собствени средства. Екипът на редакцията бил от 11 души, а сега са останали двама - трима.

Редакцията на вестника се помещава в сградата на общината в Одеса и е била на символичен наем. "Ако сега бъдат изкарани от там поради прекратяване на финансирането, те губят помещенията и трябва да минат на свободен наем", разказаха още от Асоциацията на българите по света.

Има уверения, добави Станев - че след изборите в Украйна, може би след около 6 месеца, нещата ще се решат.

Сега става въпрос за осигуряване на 10 000 лв. месечно за оцеляването на вестника. "Вестникът е в предсмъртно състояние, в агония, те загиват", подчерта лидерът на НФСБ Валери Симеонов и настоя за спешни мерки. Според него украинското правителство има притеснения, че изданията на малцинствата в Украйна ще вземат някаква страна или че ще ориентират съответните малцинства към определена политическа сила или кандидат на предстоящите там избори и затова от началото на тази година са спрели финансирането им. "Унгарците си финансират техните издания, а ние си  прехвърляме топката от институция на институция", изтъкна още Симеонов и подчерта, че проблемът на в. "Роден край" е "въпрос на оцеляване на духовността на българската общност, която е най- голямата извън границите ни".  Решението, според него е лесно постижимо -  МВнР спешно да подготви проект на решение на правителството, което да поеме финансирането от 1 януари до края на изборите в Украйна и да го придвижи към Министерския съвет. "Познавам българския Виктор Орбан - министър председателят Бойко Борисов, който няма да остави това издание да загине", заяви Симеонов и препоръча на представителите на МВнР да се свържат с посланичката на Унгария и да проучат опита им.

"Абсолютно съм сигурен, че този вестник, тъй като поддържа и гагаузите, ще получи пълната сърдечна подкрепа на колегите от ДПС, така че подготвяйте го това решение да минава през Министерския съвет", подкани той пред представителя на МВнР.

Това няма да е прецедент, категоричен е председателят на комисията Андон Дончев и в уверение показа копия на документи от държавния архив - преписка от българската легация в Албания и от българската легация в Америка за превеждане на сума за поддръжка на в. "Народен глас" в Америка и заплати на учители и свещеници в Албания и вестника в Америка.

Необходима е спешна реакция, категоричен е той и изрази надежда проблемът бързо да бъде разрешен.

Генералният директора на дирекция "Двустранни отношения" в МВнР Петко Дойков увери депутатите от комисията, че веднага ще бъдат предприети действия за проучване на проблема и украинското законодателство за уреждане на проблема по най-бързия законосъобразен начин.

"Става въпрос не просто за вестник, а за българщина", изтъкна Младен Станев и съобщи, че в. "Роден край" организира събори на гроба на хан Кубрат в с. Малая Перешчепина, съвместно с Асоциацията на българите по света. Там се събират по 2000 души всяка година през м. юни и стават прекрасни народни събори  - с български хора, с български песни, сякаш си на Рожен, а не в Украйна.

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес