Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тристранката обсъди бламираната реформа в МВР

11 април 2016, 13:06 часа • 2541 прочитания

Синдикални организации се обявиха против отнемане на социални придобивки с проектопромените в Закона за МВР, които бяха отхвърлени на първо четене от парламентарната комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента. Позициите бяха изразени на заседанието днес на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Основните акценти, които бяха обсъдени от социалните партньори обхванаха предложенията за намаляване на отпуските на служителите в МВР от 30 дни на 25 дни, прекратяване на изплащане на възнаграждение при край на трудовия договор за новопостъпили служители, както и преминаването на чиновниците в МВР към Закона за държавния служител.

От бизнеса заявиха, че подкрепят реформата и искат промените да са още по-смели.

Президентът на Националния синдикат на пожарникарите и спасителите в България Венцислав Станков каза, че от синдиката не подкрепят намаляването на годишния платен отпуск от 30 на 25 дни, както и деленето на служителите на новопостъпили и заварени, и намаляването на възнагражденията при пенсиониране на новопостъпилите в системата след 1 януари 2017 г. от 20 на 12 заплати. Станков допълни, че подкрепят общата администрация да премине по Закона за държавния служител, но има длъжности, които не трябва да са по този закон или по трудови правоотношения, като преподавателите по специални дисциплини в Академията на МВР.

От Синдиката на гражданската администрация в МВР подкрепят административната реформа, но отбелязаха, че заплащането по трудово правоотношение значително изостава и трябва да се промени принципът за определяне на базата на формиране на работните заплати, като основата да е средната заплата за бюджетната сфера. От структурата подкрепят държавните служители от администрацията да преминат по Закона за държавния служител, но искат преди преминаването да им бъдат изплатени обезщетения.

Според Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа”, проблемът в МВР не е проблем на работещите, а е в организацията на работа. Той възропта и срещу текстовете в закона, забраняващи синдикатите в МВР да членуват в националнопредставени синдикати, но да могат да членуват в международни такива.

Цвятко Георгиев, зам.-министър на МВР, обясни, че законопроектът за МВР просто ускорява във времето от единия статут в другия - (от закона за МВР към Закона за държавния служител). По отношение на намаляването на отпуските за служителите на МВР от 30 на 25 дни, той обясни, че само за изминалата година повече от 4 млн. лв. са изплатени за неизползван отпуск, а същевременно служителите полагат извънреден труд, който се заплаща допълнително.

Другият зам.-министър на МВР Красимир Ципов подчерта, че преди 10 години над 60 000 души е бил численият състав в МВР, а сега заетият щат е около 45 000 души, но разлика в разходите нямало.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес