Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Три пъти повече българи искат либерална демокрация като в Западна Европа, едва 10% тъгуват по комунизма (СНИМКИ)

20 август 2024, 14:16 часа • 861 прочитания

Над три пъти повече българи предпочитат България да се развива по образеца на западната либерална демокрация, отколкото като държава с твърда ръка и авторитарен начин на управление.

Това е един от изводите на социологическо изследване на агенция "Алфа Рисърч" по поръчка на Фондация за хуманитарни и социални изследвания - София (ФХСИ), проведено по темата за руската пропаганда в България за 2024 г.

Според данните поддръжниците на западноевропейския пример се увеличават, за сметка на тъгуващите по комунизма или пък тези, които искат военен режим в страната. Ето и пълните данни в сравнение между 2023 г. и 2024 г.:

Още: Най-мразен в ЕС, най-обичан в България: Рейтингът на Владимир Путин (СНИМКИ)

Проучването на този въпрос е разрширено и с електорален профил на избирателите по партии и предпочитания. Изводите, които могат да се направят от данните, са еднозначни и по отношение на въпроса за това как трябва да бъде управлявана България:

  • евроатлантизмът на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не е просто куха фраза в очите на избирателите им, а напротив - ясно се осъзнава като управление тип либерална демокрация по западен образец;
  • с равни стойности и в мнозинстното си избирателите на БСП си искат комунизма, а тези на "Възраждане" - авторитаризъм;
  • впечатление правят сравнително високите стойности на авторитарно настроените избиратели на партии като ДПС и дори ИТН.

Иначе самото проучване отчита как руската пропаганда в България се обръща като бумеранг срещу Кремъл - екстремните ѝ стойности в първите месеци от нахлуването на Русия в Украйна са успели да радикализират някои, но и да насърчат други да разсъждават какво би станало, ако България изпадне в изолация от ЕС и западния свят. За огромна част от българските граждани такъв сценарий е напълно неприемлив.

Още: Руската пропаганда с нов похват за атака срещу истината онлайн

Данните са прелюбопитни и показват как от началото на войната в Украйна сред българите са се променили нагласите към:

  • все по-голямо неодобрение за Владимир Путин - той вече не е привиждан като "миротворец", а като "непридвидим субект, който може да предприеме всякакви своеволни действия без да зачита човешките права и националния суверенитет на другите държави";
  • все по-голямо одобрение към членството на България в ЕС и НАТО, вземайки предвид всички позитиви и негативи от това;
  • все по-голяма тревога от евентуалните последици от напускане на двата съюза и негативните ефекти от това.

Вижте и какво е одобрението към ЕС и НАТО, както и още данни от изследването на "Алфа рисърч" ТУК.

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес