Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трайчо Трайков намекна подкрепа за Цачева, Кунева му подля вода със Зеленогорски

08 ноември 2016, 08:30 часа • 3227 прочитания

Имаше безпрецедентно желание за участие в изборите на българите в чужбина и такъв лош отговор от страна на държавата. Радвам се, че почти навсякъде по света сме на първо или на второ място. Това каза кандидатът за президент на Реформаторкия блок Трайчо Трайков в ефира на БНТ.

По думите му в Русия определят ген. Радев като проруски кандидат и още по-притеснителното е ако той не се разграничи от това.

На въпрос защо не е присъствал на срещата на Изпълнителния съвет на Реформаторския блок вчера (7 ноември), Трайков отговори: "Не мисля, че мястото беше там. Лидерите на РБ и изпълнителния съвет, те не са се явявали на избори. Но по-важното е, че така и така са коалиционни партньори и тя е малко безсмислена.

Трайков заяви, че Цачева в следващите дни трябва да убеди не лидерите на РБ, а българските граждани. На въпрос дали ще се срещне с Цецка Цачева Трайков отговори: "Защо не – дори снощи се виждахме с гражданския съвет, те смятат че е добре да има такава среща."

По думите му "Цачева пропусна кампанията, тя трябваше да даде много ясна заявка за това зад какво стои, а те я скриха от дебати, това беше голяма грешка и сега в тези кратки дни тя трябва да говори с десните избиратели за това, че стои зад човешките права за това, че подкрепя твърдият цивилизационен геополитически курс, за довеждане до край на радикална съдебна реформа."

Според Трайков свикването на Велико народно събрание (ВНС) ще е чудесно, защото първото нещо, което ще трябва да реши е повече да няма ВНС, защото това много спъва Конституцията.

На въпрос какъв ден ще е 14 ноември Трайчо Трайков каза: "По прогноза 14 ноември е слънчев и хубав ден и се надявам да имаме усещането, че продължаваме по пътя, който сме избрали. С проруския кандидат трудно ще стане."

"Аз съм един от десните избиратели, които Цачева трябва да убеди, защото има хора, които ще се възползва от трите опции – Радев, Цачева или оставам си вкъщи. Предизвикателството ще бъде да убеди тези, които си остават вкъщи", допълни още Трайков.

От своя страна в ефира на bTV вицепремиерът Меглена Кунева отрече Трайчо Трайков да е заплашван със спиране на финансиране на кампанията му: “Г-н Трайков имаше свободата в тази кампания да бъде силен.“

По думите ѝ „това, което каза Кънев (бел. ред. - дясна алтернатива извън управление на ГЕРБ), не е изненада, повече от година те са в опозиция. Това е негов избор. Ние казахме съвсем ясно, какво трябва да се направи. На мен тези думи ми прозвучаха изключително крайно включително към Москов - не ми прави добро впечатление. Не може да не говориш за един от хората, които правят лицето на реформата".

Кунева допълни още: „В ДБГ предложихме Найден Зеленогорски и той щеше да мобилизира една много голяма подкрепа. Но в името на единственото избрахме да изберем един достоен кандидат като Трайчо Трайков. Колко още знаци могат да се дадат, че сме изключително добронамерени?.“

Ние сме на втори тур на избори имаме изключително ясно ситуация. Няма никакво съмнение, че Цецка Цачева е десният кандидат. Изглежда глупаво да се пита това. Ако не можеш да гласуваш за ляв кандидат по ценностни причини тогава какво правиш? Който е гласувал за РБ и който иска десен кандидат трябва да гласува за г-жа Цачева. РБ е в добро здраве. Ние искаме да останем заедно“, каза още Кунева.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес