Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тошко Йорданов: Отстраняването на Иван Гешев е закъсняло

13 юни 2023, 14:20 часа • 1383 прочитания

Отстраняването на Иван Гешев е закъсняло. Недостатъчно е, не е само това проблемът в прокуратурата. Така председателят на ПГ на “Има такъв народ” Тошко Йорданов коментира пред журналисти в парламента решението на Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев.

ОЩЕ: ВСС отстрани Иван Гешев от поста главен прокурор

"От ИТН ще внесем съвсем скоро предложения, които да доведат до децентрализация на прокуратурата, защото смяната на един Гешев с друг Гешев не е съдебна реформа", заяви още Йорданов.

Попитан дали трябва да се премахне фигурата на главния прокурор, Йорданов каза, че това е въпрос на обсъждане – има държави, в които има, и такива, в които няма. "От ИТН многократно сме заявявали, че главният прокурор трябва да се избира пряко и тогава отговорността му ще е пред българските граждани, ясно е кой го е избрал и за кого работи, а не така с политически квоти", коментира той.

По думите му назначението му е било политическо и уволнението му е политическо. "Но имунитетите са по-интересни в момента", допълни той.

Относно поискания имунитет на депутата от "Продължаваме промяната-Демократична България" Кирил Петков, Тошко Йорданов коментира, че има и закъсняло искане и за имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. "За Кирил Петков поне закъсня малко по-малко, отколкото закъсня за Бойко Борисов", допълни той.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес