Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тома Биков каза коя партия има най-голям шанс да състави правителство с третия мандат

13 януари 2023, 08:35 часа • 2709 прочитания

„Демократична България има най-голям шанс да предложи реалистична конструкция за управление. Нашата подкрепа не зависи само от желание. Трябва да видим и какво ще предложат. Това каза депутатът от ГЕРБ Тома Биков в ефира на Нова телевизия попитан дали биха подкрепили кабинет на ДБ, ако президентът им даде третия мандат.

„Целите са ясни. Те бяха сходни и в предишните два мандата. За нас не е приемливо единствено участие в управлението на двамата председатели на „Продължаваме промяната“, каза Биков.

„Ние искаме България да излезе от политическата криза. Да се направи правителство не решава проблемите. Трябва да видим каква конструкция на правителство ще се предложи“, каза депутатът от ГЕРБ и добави, че когато се сформира едно правителство, дори да бъде съставено от хора, които са нямали нищо общо с политиката, те автоматично се превръщат в политици.

„Никой не знае къде ще отиде мандата. Всички приказки в момента са хипотетични. Казвам кой е най-оптимистичния вариант“, заяви Биков.

Попитан притесняват ли се да отидат на избори, той отговори: „Ние нямаме проблем да отидем пак на избори“.

На въпрос възможно ли е да има доближаване между партиите и мини преход, Биков каза, че това е въпрос на време да се постигне. "Нови избори няма да решат проблема. България трябва да има антикризисна и проевропейска насока", допълни той.

"ДБ, ако се яви заедно с ПП на избори, не ни притеснява. Те няма да привлекат нашите избори. Но за ДБ това ще значи да се самозакрие. Затова не очаквам да направят такова нещо", коментира Биков.

"Ние не сме нещо ново и непознато. Ние имаме самочувствието, че сме една предвидима формация с една мисля достатъчно добра експертиза, за да можем да си позволим да съставим поне две-три правителства самостоятелно. Т.е. ние можем да предложим три варианта за правителство още утре, само че няма смисъл да го правим", посочи той.

ОЩЕ: Тома Биков: Петков вече мисли за 49-то Народно събрание

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес