Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ТАСС посочи предизборните грешки на Борисов

07 ноември 2016, 17:00 часа • 4924 прочитания

В подробен обзорен материал, посветен на първия тур на президентските избори в България, руската информационна агенция ТАСС посочва няколко причини, довели до загубата на управляващата партия ГЕРБ на президентските избори. Според агенцията резултатите от изборите предвещават политическа криза.

Анализирайки изводите и резултатите от първия тур, експертите посочват цяла серия грешки, допуснати от ГЕРБ преди гласуването. Именно те, според наблюдателите, са довели до първото поражение на партията след дълга серия от 10 победи, пише ТАСС.

Първата е късното издигане на кандидата на партията за най-високия държавен пост. Името на Цецка Цачева, популярно в партийните кръгове, но малко известно на широката аудитория, беше оповестено едва на 2 октомври, броени дни преди началото на предизборната кампания, и на нея не й достигна време, за да стане популярна сред избирателите.

Като друг грешен ход агенцията определя липсата на координация на най-високо партийно равнище. По време на предизборните телевизионни дебати Цачева се изказа за преразглеждане на антируските икономически санкции, като подчерта, че „българската дипломация трябва да е по-активна във формирането на общоевропейска позиция по този въпрос”. Същия ден на среща на високо равнище на държавните и правителствени ръководители на страните от Евросъюза в Брюксел българският премиер заяви, че „България подкрепя въвеждането на нови санкции срещу Русия заради Сирия”.

Своето отрицателно въздействие оказа и смяната на българския кандидат за поста генерален секретар на ООН Ирина Бокова с Кристалина Георгиева, само седмица преди решаващото гласуване. Според експертите това е била „стратегическа грешка на Борисов“, която показва зависимостта на българския премиер от външните сили.

Опозицията се мобилизира и след заявлението на министър-председателя, че президентските избори са своеобразен вот на доверие и че ще подаде оставка ако ГЕРБ загуби на първия тур.

ТАСС посочва, че два дни преди изборите мечешка услуга на кандидата на ГЕРБ е направил президентът Росен Плевнелиев, който в интервю за BBC отново критикува Русия и предупреди, че тя се опитва да раздели и отслаби Европа”.

Агенцията изтъква, че веднага след публикуването на интервюто много българи са изразили недоволство от изказването му. Социолозите предложиха, че думите на президента може да отнемат гласове от Цачева, макар че самият Плевнелиев също беше издигнат от ГЕРБ. Впоследствие техните предположения се потвърдиха.

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес