Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Танева разкри колко са изплатените средства за подпомагане на стопаните заради АЧС

15 ноември 2019, 13:20 часа • 1928 прочитания

Средства от 9 439 800 лв. са изплатени за подпомагане на стопаните за африканската чума по свинете, разкри министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева

Съобщението дойде от парламентарната трибуна в отговор на въпрос за изплащането на еднократната помощ на стопаните, предприели мерки за почистване и дезинфекция след доброволно умъртвяване на прасетата, заради АЧС.

„За да подкрепим тези хора и за да се справим бързо с епизоотията, ние въведохме и приложихме тази мярка за финансово подпомагане от 300 лв. на стопанство. Това беше нашата препоръка, нашето решение при определени условия, на които трябваше да отговаря всяко стопанство и после да извършва всички дейности“, каза министърът.

Тя посочи, че в стопанството е трябвало да се отглеждат поне 5 свине за угояване. „Трябваше месото да е усвоено и да е извършена съответната дезинфекция. Контролът по всичко това беше на ветеринарния доктор и кмета на населеното място“, обясни още министър Танева.

„Средствата не са европейски, те бяха български и са български, тъй като ние сме приключили това плащане. В този смисъл мога да дам само общи данни, тъй като нямаше някакво конкретно запитване за села.

31 хил. 466 са заявленията на стопанства, в 182 общини, 1763 населени места. Изплатените общо средства в размер на 9 439 800. Това са данните, които мога да кажа, имам ги по всяка община, по всяко село“, допълни още министърът на земеделието.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес