Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тагарев: Ще има нов транш с военна помощ за Украйна, но без основни бойни платформи

21 юни 2023, 17:17 часа • 3600 прочитания

Министърът на отбраната Тодор Тагарев обяви, че България подготвя нов транш военна помощ за Украйна.

"Вярно е. Такава, която е според техните потребности и нашите възможности. Сравнима е по обем и по видове с първия пакет по това решение на Народното събрание от миналата година. Някои неща се повтарят, има и нови неща, но като обем е горе-долу същата", каза той пред журналисти след закритото заседание на Комисията по отбрана в парламента.

На 9 декември 2022 г. парламентът реши България да изпрати военна и военнотехническа подкрепа на Украйна. Обемът и видът на въоръжението са засекретени.

"Вадим от складовете неща, които са в състояние, но са 30-40-годишни и повече", каза още Тагарев.

"Не дискутираме предоставянето на основни бойни платформи. Съвсем скоро ще предложим решение на Министерския съвет", уточни министърът.

Относно плановете на България да се включи в европейската помощ за Киев, съставена от общо 1 млн. снаряда, Тагарев коментира, че въпросът е "дали не сме пропуснали възможности". "Надявам се, че не сме – особено за модернизиране на капацитета на предприятия от нашата отбранителна индустрия", допълни той, посочвайки ВМЗ - Сопот.

А за думите на президента Румен Радев, че е "грешка" да участваме в помощта със снарядите, Тагарев каза: "Признах, че не разбирам логиката на тази теза. Става въпрос за инвестиции – европейски средства, в разширяване на капацитета на нашите предприятия. Никой не ни чака, динамиката е изключителна в тази сфера".

ОЩЕ: Тагарев каза дали можем да дадем боеприпаси, МиГ-29 и ПВО на Украйна

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес