Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тагарев: България е водеща в долекуване и рехабилитация на ранени украински военни

30 юни 2023, 16:26 часа • 2610 прочитания

Министърът на отбраната Тодор Тагарев и посланикът на Италия у нас Н. Пр. Джузепина Дзара обсъдиха ползотворното сътрудничество за укрепване на евроатлантическото единство и солидарност. Говориха и за засилването на сдържащия и отбранителен потенциал на НАТО, както и конкретния принос на Италия като рамкова държава на многонационалната бойна група в България, съобщиха от Министерството на отбраната.

Бяха дискутирани приоритетни проекти за осигуряване на изискванията за военна мобилност и разгръщането на многонационалната бойна група, в това число по направление на транспортните коридори VIII и IX.

ОЩЕ: Тагарев: Възможно е в България да се създаде многонационален щаб (ВИДЕО)

Двете страни изразиха пълна солидарност с Украйна и нейните легитимни усилия да се противопостави на руската военна агресия и да възстанови своята териториална цялост. В тази връзка Н. Пр. Джузепина Дзара приветства съставянето на редовно правителство в България и наличието на пълен консенсус сред членовете на кабинета за оказване на подкрепа на Киев дотогава, докато е необходимо, като подчерта и значението на последващото възстановяване на страната.

При обсъждането на новия пакет одобрена военна и военно-техническа помощ за Украйна министър Тагарев каза, че България е водеща държава по Доверителния фонд на НАТО за долекуване и рехабилитация на ранени украински военнослужещи. Той изрази готовността на страната ни да се включи в подготовката на лица от украинските въоръжени сили за бойни санитари.

Тагарев посочи, че бюджетът за отбрана е бил запазен при актуализацията, като се планира следващата година той да достигне 2% от БВП, а капиталовите разходи ще бъдат в размер на поне 20% от него. По отношение на инвестиционната програма, министърът добави, че ще бъде извършен преглед на проектите, за да гарантира, че са отразени най-новите ангажименти, които постъпват в процеса на планиране в НАТО.

Посланик Дзара подчерта ролята на България и Румъния като гаранти на сигурността в Черноморския регион, която е неразривно свързана със сигурността в Средиземноморието.

В срещата взеха участие още заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов, съветникът Радостин Илиев, и.д. директорът на дирекция „Отбранителна политика и планиране“ полковник Любомир Монов и аташето по отбрана полковник Ивано Романо.

Припомняме, че през декември 2022 г. служебният кабинет предложи на Народното събрание в рамките на мандата на мисията за обучение на украинските военни EUMAM UA всяка година бойни санитари от украинските въоръжени сили да се подготвят в България.

Бойните санитари са изключително важни, защото навременната и качествена първа медицинска помощ определя дали даден войник ще може да се върне на фронта, или не. За това говори на 1 декември 2022 г. в интервю пред БНТ директорът на Военномедицинска академия ген. Венцислав Мутафчийски. Той се похвали, че ВМА вече е получила лиценз за парамедици и заяви: "Много здравни служби в света се възползват от тях. В армиите парамедиците са изключително на първа линия".

ОЩЕ: Тагарев: България ще подкрепи членството на Украйна в НАТО след края на войната

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес