Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съюзът на съдиите поиска проверка на "ЦУМгейт"

09 май 2017, 12:55 часа • 2637 прочитания

Най-голямата съдийска организация в страната - Съюзът на съдиите в България (ССБ), се обърна с писмо към главния инспектор на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) Теодора Точкова с настояване да бъде извършена проверка на срещата между главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмените Сашо Дончев и Георги Гергов, като резултатите бъдат оповестени публично.

Скандалът "ЦУМгейт" избухна заради признанията на бизнесмена и издател на вестник "Сега" Сашо Дончев, че Георги Гергов е организирал среща с Цацаров в ЦУМ. Сашо Дончев твърди, че на срещата Цацаров се е опитал да му окаже натиск заради позициите на вестника и карикатурите на Христо Комарницки. Цацаров отрече това и казва, че Дончев се е опитал да окаже натиск върху течащата проверка в енергийния регулатор (КЕВР). Заради скандала Георги Гергов бе подложен на натиск да напусне ръководството на БСП и накрая си подаде оставката. В крайна сметка червеният бизнесмен от Пловдив защити своя съгражданин Цацаров.

ССБ напомня, че по закон съдебният инспекторат може да се самосезира и да иска проверка проверка на твърденията на замесените, доколкото това засяга личността на главния прокурор. С промените на съдебния закон инспекторатът бе натоварен със задължението да извършва проверките за почтеност на магистратите.

"Не ни е известно да е започнала такава (проверка), молим да получим отговор, г-жо (Теодора) Точкова, дали е така, защо считате, че публично направените твърдения не сочат изобщо на необходимост от провеждането й, или по някаква друга причина", се казва в призива на ССБ.

Организацията настоява съдебният инспекторат да изготви и огласи стандарта, който възнамерява да прилага при проверките за почтеност, конфликт на интереси и за действията, накърняващи престижа на съдебната власт.

"В противен случай е налице риск подходът да е обусловен не от принципни съображения, а с оглед личността, а това всякога е предпоставка за недопустим произвол", се допълва в призива на съдийската организация. ССБ допълва, че единствено настоява за отговор на поставения въпрос, абстрахирайки се напълно от твърденията на участниците в скандала, които не са проверени от нито една компетентна институция.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес