Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съмнение за лобизъм: В НС питат дали депутат от ИТН е в конфликт на интереси

19 август 2021, 12:15 часа • 7802 прочитания

Съмнения за лобизъм преди изслушването на служебния енергиен министър Андрей Живков, доведоха до спор в парламента.

Депутати от БСП и ГЕРБ-СДС се усъмниха, че народният представител от "Има такъв народ" (ИТН) Живка Железова е в конфликт на интереси и поради тази причина е поискала изслушване на енергийния министър.

"Госпожа Железова има конфликт на интереси, защото има централа и изслушването на министъра засяга именно нея, нейната възобновяема енергийна мощност е част от засегнатите над 300 фирми и заради това трябва да занимаваме цялото народно събрание", коментира Драгомир Стойнев от БСП.

"И аз не мога да си обясня причината за това изслушване, този въпрос няма нищо общо с въпросната директива, над 300 филми са получили двойно финансиране, веднъж за построяване на ВЕИ мощности и втори път искат подкрепа в преференциална цена за изкупуване на тока", каза депутатът от ГЕРБ СДС Делян Добрев, цитиран от БНТ.

Енергийният министър Андрей Живков беше извикан в парламента да обясни защо България се е забавила с транспониране на директивата за Възобновяеми енергийни източници от 2018 г. Целта на директивата е да насърчи използването на екомощности, така че до 2030 г. 32% от брутното производство на енергия да е от зелена енергия.

Самата Железова обясни, че не е в конфликт на интереси, защото директивата не се отнася пряко към нея. Тя не каза дали е собственик на ВЕИ мощност.

"Трябва да се понесе лична отговорност, ГЕРБ са се занимавали с "Турски поток", "Белене", такива неща и затова не са транспонирали тази директива. Очакваме от Вас, господин министър, да внесете законопроекта, да не казвате, че чакате някой друг да го направи", каза от парламентарната трибуна Мартин Димитров от Демократична България.

"Нито за миг не очаквам някой друг да свърши работата ни. Благодаря за комплимента, че очаквате за два месеца да свършим работата която не е свършена за две години. Ние продължаваме да работим по въпроса и да търсим консенсус", отговори служебния енергиен министър Андрей Живков.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес