Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сваленият клип на Цанов за Пеевски: YouTube не видели проблем. А МВР и прокуратурата?

27 септември 2024, 11:33 часа • 1170 прочитания

Видеоклипът "Аз, Господарят Ви - историята на Делян Пеевски", публикуван в канала на влогъра Станислав Цанов, е бил свален от YouTube след сигнал от гражданин. Първоначално платформата не е установила нарушение на правилата, но след като материалите били предадени на прокуратурата, видеото станало недостъпно за гледане от България – не и от чужбина.

Това става ясно от отговор на служебния вътрешен министър Атанас Илков, който посочва писмено защо се е стигнало до сваляне на видеоклипа. Той отвръща на парламентарен въпрос, зададен му от депутата от „Възраждане“ Георги Хрисимиров. Питането гласи: „Кой и от кое звено на ръководеното от вас министерство е изискал премахването на клипа (...) от платформата YouTube? Какво е наложило това искане и с какво гореспоменатият клип е заплаха за сигурността на България, че да се намеси Министерство на вътрешните работи?“.

Още: Правителството блокира мой клип за Пеевски: Прочулият се покрай Алексей Петров влогър Станислав Цанов

Оплакването от Цанов

В началото на септември Цанов, влязъл във фокуса на общественото внимание със създаването на Временна парламентарна комисия заради машинното гласуване и евентуалната роля в него на убития Алексей Петров, обяви в личния си профил във Facebook, че е изправен пред опасността да затвори канала си в YouTube. Причината, по думите му, са многократни доклади срещу негови видеоклипове, като последният засега случай е именно "Аз, Господарят Ви - историята на Делян Пеевски".

Още: "Обади ми се подпийнал и с момиче": Алексей Петров се хвалил, че държи партия в джоба си (ВИДЕО)

Цанов, който натрупа популярност като водещ в партийната телевизия на "Атака" на Волен Сидеров - "Алфа ТВ", твърди, че "българското правителство" успяло да блокира клипа. Той публикува скрийншот, където може да се прочете "government request". Това обаче не значи само и единствено поради искане на дадено правителство - в обясненията на YouTube за стандартите на платформата ясно е посочено, че "government request" обхваща всички държавно-публични нива – включително съдебни разпореждания, писмени искания от национални и местни органи и длъжностни лица от правоохранителните служби. 

Снимка: БГНЕС

YouTube не видели проблем, но...

В отговора си от 26 септември министър Илков посочва, че в края на април 2024 г. в дирекция „Киберпрестъпност“ при ГДБОП бил получен сигнал от гражданин, че съдържанието на видеото е „обидно, позорящо и подвеждащо“. Във връзка с жалбата било отправено уведомление до YouTube с молба да бъде ревизирано съдържанието на клипа и да се установи дали отговаря на техните правила на общността. Компанията отговорила, че материалът не нарушава техните политики. Уведомила също така, че няма да се предприемат мерки.

„През месец август 2024 г. материалите по сигнала са изпратени към компетентната прокуратура. Видеоматериалът все още е бил наличен на платформата“, гласи информацията на Илков.

В началото на септември тази година YouTube ограничава преглеждането на видеоклипа „само от територията на Република България“, но към този момент е бил достъпен за отваряне и гледане от чужбина, гласи още отговорът на министъра.

Още: "Толкова е гнусно": Цанов разказа за следенето на критиците на властта (ВИДЕО)

Припомняме, че ГДБОП бе замесена и в свалянето на сайт, иронизиращ Делян Пеевски: МВР свалило сайт, ядосал Пеевски, защото не пишело, че е сатиричен.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес