Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стотици хиляди евро за реклама във Facebook: Колко харчат партиите в България? (СНИМКИ)

09 октомври 2024, 16:09 часа • 394 прочитания

Водещите политически партии и отделни политици са похарчили стотици хиляди евро за реклама в платформите на Meta (Facebook, Instagram и Messenger).

Това става ясно от данни, представени от платформата за парламентарти анализи "Стража". Според числата партиите "Продължаваме промяната" и "Да, България" са похарчили близо един милион евро за реклама за целия период на съществуване на социалните мрежи. Това е дори повече от похарчените средства от Европейския парламент например - ето и още данни:

Още: Какво казват политиците на хората: Анализ на предизборната кампания от Бояна Бозаджиева (ВИДЕО)

При по-детайлните разбивки става видимо още, че в рамките на последните 90 дни (8 юли - 5 октомври) например ПП са похарчили 6350 евро, Слави Трифонов - 4270 евро, община Благоевград - 2826 евро, БСП - 2168 евро и т.н. Уточнено е, че се плаща и от името на страници без ясен собственик, но които пропагандират политическо съдържание - пример за това е страницата "Избери Варна", която произвежда новини срещу кмета от ПП-ДБ Благомир Коцев.

От началото на последната предизборна кампания за предсрочните парламентарни избори на 27 октомври пък най-щедри рекламодатели са "Продължаваме промяната" и Слави Трифонов, чиито реклами само за седмица (29 септември - 5 октомври) доближават 10 хиляди лева:

Още: Новият министър: МВР не е плащало за реклама на Калин Стоянов във Facebook

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес