Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стоил Цицелков: При намаляващата активност купеният глас става по-ценен

27 септември 2024, 21:05 часа • 532 прочитания

„Подготовката за изборите е добра, но историята показва, че знаем и как се саботират избори“, каза в студиото на bTV Новините Стоил Цицелков от Обществения съвет към ЦИК и член на „Обединение честни избори“.

Още: Жребият е изтеглен: Ето номерата на партиите и коалициите за изборите

„В момента партиите трябва да работят с избиратели, за да се повиши активността. Трябва да се намерят послания, които са общи за всички“, добави той. „От ОЧИ очакваме странни електорални поведения. Има обединение в левия сектор, има разцепление в друга традиционна партия. Ще бъде много интересно“, посочи Цицелков. Той уточни, че организацията постоянно получава сигнали за контролиран вот.

Още: Цицелков: Контролираният вот е 200 000 гласа, полицейските шефове са по-важни от МВР-министъра

31% от имащите право на глас пълнолетни българи заявяват готовност да участват в предсрочните избори „Стават все по-иновативни, освен в бакалиите. Хората, които са склонни да си продадат гласа, те са определен брой. При намаляващата активност техният глас става по-ценен. Те придобиват по-голяма тежест. Това води до естествено съревнование между купувачите на гласове“, подчерта той.

Още: Месец преди вота: Слаб интерес от българите в чужбина, гласуваме на близо 10 хиляди машини на 27 октомври (ВИДЕО)

За парламентарните избори ОЧИ ще следи секциите с висока електорална волатилност, в които се наблюдават големи промени в предпочитанията на избирателите.

Още: Стоил Цицелков: Не би трябвало да има две ДПС, но това е само регистрация

 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес