Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стефан Янев разкри защо цитира Джон Кенеди - ще създава фондация

13 ноември 2022, 19:09 часа • 9664 прочитания

„Тези, които правят мирната революция невъзможна, ще направят насилствената неизбежна“ - Стефан Янев продължава да пише статус след статус, цитирайки американския президент Джон Кенеди. В студиото на bTV лидерът на "Български възход" разкри причината защо публикува негови думи в поредица от постове в социалните мрежи през последните дни.

"Не е точно за годишнината от убийството му. Причината и поводът за цитирането на негови думи е идеята, която имаме с група съмишленици да се концентрираме върху едно негово изказване – "Не питай какво прави държавата за теб, а ти какво правиш за нея". В дните около годишнината ще обявим създаването на нова фондация, която ще има такава цел, такъв предмет на дейност – да подпомогнем млади таланти, които да работят за държавата", обяви Янев.

Той каза, че фондацията едва ли ще носи името на Кенеди, защото "живеем в България", но може то да бъде използвано като символ.

"Относно Кенеди, тук въпросът не е в трагичния край на кариерата му и убийството му, а факта, че като президент, когато встъпва в длъжност, започва да се занимава с няколко кризи. Начинът, по който показва лидерство и начин за водене на диалог, е в основата на това – че неговият пример може да бъде следван", заяви Стефан Янев.

А за новия си статус обясни: "Не е важно да търсим връзката с действителността, но посланието е просто – избягвайки диалога и разума, отиваме в онази плоскост, която е проява на насилие. До голяма степен го насочвам (към вътрешната политика)", призна той.

Попитан дали не назрява революция, Янев отговори отрицателно, но каза, че "такава революция е възможна". "Ако не сме в състояние да овладеем тенденциите и процесите, ако не успеем да излезем от кризите, ние сме в състояние да тръгнем и в тази посока. Защото до голяма степен ежедневието ни е свързано с много противоречия от гледна точка на човешкия дух и неговия естествен стремеж към свобода", заяви той.

ОЩЕ: Стефан Янев: Ще преговарям с всички за третия мандат, целта е коалиция от 160+ депутати

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес