Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стефан Янев още не вижда деескалация от Русия за Украйна, но се надява скоро да стане

17 февруари 2022, 11:48 часа • 3228 прочитания

Ще направим разполагане на бойни групи на НАТО с български подразделения, български командири, но и със съюзнически сили. Това заяви военният министър Стефан Янев от Брюксел. Той е там с министър-председателя Кирил Петков, за среща на високо ниво на ЕС заради кризата в Украйна.

За кризата в Украйна военният министър посочи, че няма нещо ново и досега в Брюксел не е споделено нещо ново. Може би на този етап не се потвърждават признаците за деескалация в Украйна, но се надяваме до дни да се случи, добави Янев, явно визирайки съобщенията на руските власти за изтегляне на част от руските военни по границата с Украйна.

За армията ни

Бойната група представлява събиране на различни подразделения на сухопътните сили. Общо ще е около 800 – 1000 души, 70-80% ще са българи. Групата се сформира за учение – тренира само на българска територия, няма за задача да отива зад граница, увери Янев. Бойната група щяла да се координира с други бойни групи, в други държави, добави министърът. "Това не е бойна група, която се готви за бойно използване някъде", уточни той.

На въпрос колко допълнителни бойни групи ще има, отговорът беше, че нямало яснота. Работело се с доста съюзници, комуникирало се със съюзниците на НАТО. До юни месец щяло да има яснота.

Как ще се тренира – елемент по елемент, според Янев. Това значи – идва подразделение, тренира си елемента, отива си. С американски военни също ще има тренировки, като има планиране за това още от миналата година – за повишаване на оперативна съвместимост на двустранно ниво и в рамките на НАТО.

Като основен приоритет за българската армия и модернизацията ѝ Янев посочи сухопътните сили.

Янев: Случващото се в Украйна пряко застрашава нашата сигурност

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес