Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Старият шеф на Агенцията за бежанците отново я оглави

07 януари 2015, 16:04 часа • 21769 прочитания

Бившият шеф на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков отново се връща на поста. Това реши правителството на днешното си редовно заседание.

Казаков заемаше поста в периода 2010 - 2013 година, когато беше сменен от досегашния шеф на агенцията Николай Чирпанлиев. Това стана на 2 октомври миналата година. Официално Казаков беше освободен заради несправяне с бежанския поток към България. Припомняме и обяснението на тогавашния вицепремиер и силов министър Цветлин Йовчев: 

"Казаков напуска поста заради три основни причини. Незадоволително се организират всички процеси по извършване на проучвания и предоставяне на статут на бежанец, а това създава условия за претоварване на местата за настаняване. Недобра е и организацията на работата в местата за временно настаняване на бежанци".

Незадоволителната работа на Държавната агенция за бежанците за взаимодействие с европейските организации, които могат да съдействат за справяне с проблема с бежанците, беше посочена като трети мотив за отстраняването на досегашния директор.

В момента работата на Агенцията се ръководи от временно изпълняващ длъжността - Васил Върбанов.

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес