Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Станишев: Да блокираш депутати не е демократично

21 ноември 2013, 14:20 часа • 21416 прочитания

Блокирането на кръстовища, улици, както и на депутати, не е демократично и е нарушение на закона. Не е демократично депутати, министри и експерти да се държат като заложници, смята лидерът на БСП Сергей Станишев, предаде БГНЕС.

Станишев заяви, че той лично не е видял полицията да превишава правата си по време на протестите. Според него в момента, покрай протестите срещу правителството, има много параполитически формирования - кръгове, НПО, които реализират политика по същество без да носят отговорност за това. Беше важно да се отправят послания към българските граждани, че демократичната система е в основата на една демократична държава, не само защото така е по Конституция, а защото така е в една демокрация, продължи той.

По отношение на вчерашния Консултативен съвет за национална сигурност за Станишев най-важнот послание е, че обществото е видяло, че правителството има план за действие по отношение на бежанците.  Лидерът на БСП каза още, че в лични разговори с кметове е научил, че има промяна в ситуацията, което си личало и от официалните данни за допусканите имигранти на територията на България при границата ни с Турция.

Беше важно, според мен, да се заяви волята на Консултативния съвет и да се упълномощи министър-председателят, отговаряйки на обществените очаквания, да инициира на един от следващите Европейски съвети предложението за регулация за по-голяма прозрачност на доходите и собствеността на политиците, както в ЕС, така и в държавите-членки, посочи Станишев.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес