Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Справедливост значи еднакъв подход към всички, пристъпили закона, а не само към избрани": Президентът с критики към службите

09 октомври 2024, 11:14 часа • 446 прочитания

"Отново в навечерието на изборите обществото ни е свидетел на множество сигнали и публикации за купен и контролиран вот. Затова днес каня на среща ръководителите на отговорните институции, на ЦИК и на главния прокурор. Темата ще бъде гарантиране на честността на вота."

Това коментира държавният глава Румен Радев, който провежда координационна среща във връзка с предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. На "Дондуков" 2 ще се явят служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков, и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, както и представители на Централната избирателна комисия (ЦИК) и на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

На въпрос дали според него вече са опорочени изборите с оглед на акциите срещу политически представители и кандидати за депутати, които са противници на Делян Пеевски, президентът коментира: "Още от първия ден на служебния кабинет аз заявих, че борбата с купения и контролиран вот е първостепенен приоритет, а по резултатите ще съдим и за работата на правителството. За мен е важно обществото ни да разбере дали институциите осъзнават своята отговорност пред него и ще демонстрират ефективност, така че най-сетне това порочно явление купен и корпоративен вот да бъде силно ограничено. За да не може повече да изкривява гласа на българите и да вкарва представители в парламента, които са продукт на такъв вот и не отразяват реалната воля", каза още той.

Още: Валят още имена на купувачи на гласове на Пеевски и на ГЕРБ? МВР с широко затворени очи (СПИСЪК)

Запитан дали според него са овладяни службите, Радев подчерта: "Не мога да говоря предварително. Искам докладите и отчетите им, за да видим какво изобщо вършат." И допълни: "Най-важно за едно общество и неговата демократичност е справедливостта, а тя означава еднакъв подход към всички, пристъпили закона, а не само към избрани".

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес