Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Според Цветозар Томов ЦИК не трябва да освобождава Бойко Борисов, а и който и да е, щом е избран за депутат

16 юли 2021, 08:06 часа • 7479 прочитания

Има решение от Конституционния съд – номер 5, 2001 година, което определя начало на мандата на депутатите краят на изборния ден. Поради това аз съм твърдо против всички искания на вече избрани депутати да не бъдат одобрявани от ЦИК. ЦИК регистрира волята на гласоподавателите. Ако някой не желае да бъде избран, той може да се оттегли преди края на изборната кампания или да не положи клетва пред Народното събрание и да бъде освободен от него. Затова гласувам против всички такива искания. Това обясни говорителят на ЦИК Цветозар Томов, който поясни пред bTV, че говори в лично качество.

Според Томов, никъде обаче не е ясно разписано в закон кога почва мандатът на народните представители.

Томов попита защо кметът на Благоевград не се оттегли от кампанията. Припомняме, че Илко Стоянов стана градоначалник с подкрепата на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ” (ИТН). Именно от него тръгна казусът и с Бойко Борисов – първо на него не му беше позволено да се откаже да е депутат, после при прегласуването ЦИК не събра квалифицирано мнозинство и Борисов беше освободен да бъде депутат. Прегласуването е станало също с искане да се видят мотивите при първото гласуване.

Цветозар Томов посочи, че за Стоянов първо имало квалифицирано мнозинство да се освободи, после имало прегласуване с мотив да се видят какви са мотивите от първото гласуване и тогава дошли повече гласове против.

Не мисля, че партиите трябва да решават какво да решава ЦИК, възмути се Томов.

Припомняме, че практиката ЦИК да освобождава някой от задължението да бъде депутат стана факт от 2014 година насам. Тогава освободен от задължението да стане евродепутат беше Делян Пеевски.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес