Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Споразуменията на МРРБ с общините за дофинансиране - през септември

29 август 2023, 21:30 часа • 1808 прочитания

През септември 2023 г. ще започне подписването на споразуменията с общините за дофинансиране на общински пътища, улична мрежа и ВиК инфраструктура, които се реализират със средства от бюджета на МРРБ. Анексите са за общините, които изпълняват поетите ангажименти. Проектите ще бъдат финансирани с остатъка от 50% за довършването им. Това стана ясно на проведената днес регулярна месечна среща между министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков и ръководството на Националното сдружение на общините в Република България.

Потвърждавам ангажимента на МРРБ да дофинансира проектите, които се изпълняват, заяви министър Цеков.

Още: МРРБ: Проверяваме магистралите с радар и скенер, за да защитим държавния интерес

Ще започнем да подписваме споразумения с тези общини, които са най-напреднали и са отчели първите 50% от стойността на одобрените обекти. Разглеждаме документите община по община, за да можем максимално бързо да подпишем споразуменията, каза заместник-министър Веселина Терзийска. Тя увери кметовете, че екипът на МРРБ е на разположение за провеждане на работни срещи за обсъждане на проблемните проекти.

Трябва да се направи проучване има ли шанс някои общини да не изпълнят обектите, обърна внимание министър Цеков.

Още: Създават нов онлайн портал за гражданите в кадастъра

Той обяви пред представителите на НСОРБ, че екипът на МРРБ има концептуална рамка за създаването на Фонд за общински инвестиции от 500 млн. лв., който се планира да заработи с финансиране от държавния бюджет от догодина. Андрей Цеков допълни, че предстои до общините да бъдат изпратени анкетни карти, чрез които да се изяснят най-приоритетните проекти и те да станат основа за планиране на инвестициите за следващата година. Регионалният министър призова кметовете да обмислят възможността по-големите общини с финансови възможности да кандидатстват пред фонда с проекти, по които да имат и самоучастие, а малките общини да се финансират на 100% от фонда.

Още: Регионалният министър отрече да има спиране на санирането

По време на срещата беше обсъдено и изготвянето на концепциите за интегрираните териториални инвестиции, които ще се изпълняват по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. Главният директор на Главна дирекция „Стратегическо планиране и програми за регионално развитие“ в МРРБ Ася Станкова посочи, че големият брой концепции е радващ, защото ще даде възможност за избор, а това е логиката на инвестициите за сегашния програмен период. Тя допълни, че лимити на бюджетите могат да се коментират след като бъдат получени всички концепции. И в отговор на въпрос посочи, че заложените срокове за кандидатстване с концепции за интегрирани териториални инвестиции и за последващите процедури целят наваксване на допуснатото забавяне на Програма „Развитие на регионите“.

Споделям принципа, че инвестициите трябва да отидат за развитие на регионите, коментира Цеков. Екипът на МРРБ и представителите на НСОРБ обсъдиха и необходимостта от отстраняване на явни фактически грешки от кадастъра. Заместник-министър Николай Найденов каза, че това ще бъде първата тема, която ще бъде поставена на възстановения Съвет по геодезия, картография и кадастър.

Още: МРРБ финансира с милиони евро туристически проекти в граничните райони на България и Сърбия

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес