Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спомняте ли си обвинения за плагиатство Петър Илиев? Вероятно книгата му ще бъде преиздадена отново, но с 80 страници по-малко

30 август 2021, 21:17 часа • 31723 прочитания

Книгата “Компетенцията на Народното събрание” на издателство “Нова звезда” на Петър Илиев вече може да бъде открита с 80 страници по-малко. За това разказаха от специализираната група във Фейсбук "Правна лудост". Ето какво пишат те:

Нещо се случва с "Нова звезда": когато правихме разследването, на сайта пишеше, че книгата е от 698 стр. (скрийншот от клипчето на 1.8.), а и тя реално беше от толкова. Днес вече са обявени 618 стр. Някой май прави ново издание със задна дата за замитане на следи...

Припомняме че Петър Илев е юрист и беше номинацията за вътрешен министър в проекта на кабинета на “Има такъв народ”. Темата за книгата му стана актуална, след като Клуб Z публикува статия, в която се твърди, че в своята книга "Компетенциите на Народното събрание" Илиев е плагиатствал десетки страници от своята колежка в Софийския университет доц. д-р Наталия Киселова.

Петър Илиев - той ли се оказа капката, която преля чашата на Слави Трифонов? (ОБОБЩЕНИЕ)

Преди шест години, когато книгата излиза, Киселова не е предявила претенции, затова за доказано плагиатство не може да се говори. Специализираната група във Фейсбук "Правна лудост", поддържана от кадри на Юридическия факултет към Софийския университет обаче публикува свое разследване, в което сравни трудовете на Илиев и Киселова. Публикацията твърди, че при сравняване на книгите на двамата десетки страници са напълно идентични, с малки разлики от някои думи, които при Илиев са съкратени.

Цялото разследване четете тук - Плагиатският скандал с кандидата за МВР министър Петър Илиев – важните детайли 

 

В интервю за сутрешния блок на "Нова телевизия" Илиев отрече да е запознат с доктората "Парламентарен контрол" на преподавателя в СУ доц. Наталия Киселова, защитен през 2008 г. Изследването на доц. д-р Наталия Киселова е основата на нейната докторска работа и е писано през 2008 г. Книгата на кандидата за вътрешен министър е публикувана през 2015 г.

Доц. Киселова за плагиатския скандал: Моят стремеж беше нещата да се уредят по най-деликатния начин

В опит да се защити Илиев каза, че в нито един катедрен съвет не е поставен такъв въпрос за шест години.

"Стоя зад всяка дума в моята книга. Подарил съм я на членовете на катедрата през 2015 година, месец юни, и с изненада разбрах в деня на връчване на мандата, че някой има проблем с тази книга. Минали са шест години. Законът в една правова държава казва, че ако някой има проблем с някой друг, този проблем се решава в съда", коментира още Илиев.

Подобна теза поддържат и представителите на "Има такъв народ", които даже твърдяха, че всеки, който твърди, че Илиев е плагиатствал, ще бъде съден. Попитан дали някой му е помогнал да напише книгата си, той отново отговори с въпрос: "

Кой да ми помогне? Аз съм завършил юридическият факултет с шест нула нула. Тези, които ме атакуват, питайте ги къде са завършили."

По случая официално бяха подадени три сигнала, чиято допустимост е била разгледана от юрист от правния отдел на СУ и специалист в отдел „Човешки ресурси“. Те са придвижили проверката към Етичната комисия. Следва оттам да запознаят самия Илиев със сигналите и доказателствата, а той ще получи възможност да изрази собствено становище и да предостави други доказателства. Възможно е и изискването на становища от експерти, които да дадат свои заключения за налично плагиатство.

 

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес