Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спас Гърневски беше "порицан" заради възгласите "червени боклуци"

04 декември 2019, 09:52 часа • 2559 прочитания

И днешното парламентарно заседание, което продължава дебатите и гласуването на Бюджет 2020, започна на висок тон.

Председателят на парламента Цвета Караянчева наказа представителят на ГЕРБ Спас Гърневски с порицание заради вчерашното му поведение. Тази сутрин той взе думата .

"Вчера бе един ненормален пленарен ден, изтъкна той. Целият ден всички били свидетели на провокации и обиди." Повече не трябвало да се случват подобни неща, по думите му. Трибуната била обсадена, което провокирало и него.

Социалистът Георги Гьоков излезе и поиска извинение. Съпартиецът му Иван Ченчев определи поведението на Гърневски като непристойно. Снощи Гърневски скандираше "червени боклуци".

Затова левите искат отстраняването на депутата за едно заседание. Това е справедливо, той си го е заслужил, заяви червеният депутат Ченчев.

Малко по-късно Георги Свиленски излезе и отново поиска изгонването на Спас Гърневски от заседанието. Самият депутат поиска да го накажат, ако е нарушил правилата. На председателски съвет нямало консенсус какво да е наказанието му.

Даниела Дариткова поиска да се възстанови парламентаризма. Не трябвало да се налага с диктатура на парламентарния шеф какво наказание да наложи. Дариткова предложи втори съвет.

"Грешка е това, което правим", смята атакистът Павел Шопов. "Сигурно има сини боклуци, има и червени боклуци", заяви той.

По думите му колониалните господари искали да се мразим. Това не е парламентарна зрялост, изтъкна депутатът от "Атака". До кога ще продължи тази детска болест на българския парламентаризъм, недоумява Шопов.

Все пак Цвета Караянчева събра в кабинета си лидерите на парламентарните групи и обяви 10 минутна почивка в парламента за председателски съвет.

И на втория председателски съвет не бе постигнато съгласие за наказанието на Гърневски. То остава само порицание.

На съвета е постигната договорка в парламентарна зала да не се допуска език на омразата. Цвета Караянчева обеща да санкционира всеки, позволил си обиди.

Левите не приемат извинението на Спас Гърневски и искат той да напусне комисията по парламентарна етика.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес