Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спад, но само статистически: МВР отчете 23% по-малко сигнали за купуване на гласове

25 септември 2024, 12:15 часа • 664 прочитания

Вътрешният министър Атанас Илков заяви в Народното събрание, че следи внимателно работата на всеки директор на дирекция и ще бъде безкомпромисен при установяване на пристрастни действия или нарушения при разследването на сигнали за купуване на гласове

Министърът беше задължен да се яви в пленарна зала и да бъде изслушван от народните представители във връзка с предстоящите избори.  

Министърът информира, че сигналите за нарушения на изборния процес през 2024 г. са с 23% по-малко в сравнение с предходната година, а досъдебните производства са намалели с 31%. Задържаните лица също са по-малко в сравнение с 2023 г. Илков подчерта, че това не се дължи на бездействие, а на проактивна работа и превантивни мерки от страна на МВР. Още: Изгуби ли Доган от скандала с Пеевски?: Мнението на политилози

Министърът съобщи, че на 27 септември стартира Национална полицейска операция, която ще продължи до края на изборния процес. В операцията ще участват всички служители на МВР с полицейски правомощия, включително и жандармерията. 

На въпрос от Кирил Петков относно доверието в директорите, назначени от предишния вътрешен министър Калин Стоянов, Илков заяви, че следи внимателно работата на всеки директор и при установяване на пристрастни действия ще предприеме необходимите мерки.

Ново звено

Докато министърът говореше пред депутатите стана ясно, че прокуратурата, ДАНС и МВР създават Национално междуведомствено звено за борба с изборните престъпления.

Целта на звеното е да се гарантират в максимална степен политическите права на гражданите и да се осигурява бърза и адекватна реакция срещу престъпления, свързани с провеждането на изборите. Още: В Благоевград: Закопчаха със скоба колата на Кирил Добрев, докато регистрирал листата (ВИДЕО)

Междуведомственото звено ще се ръководи от заместник-главния прокурор Елена Каракашева. В него участват прокурори от Върховна прокуратура и представители на ръководствата на МВР и ДАНС. 

Националното звено ще координира дейността на прокуратурата, МВР и ДАНС от деня на откриване на предизборната кампания и в самия изборен ден с цел ефективното взаимодействие между институциите. То ще приключи работата си до 30 дни след официалното обявяване от Централната избирателна комисия (ЦИК) на окончателните резултати от изборите.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес